Tak to aspoň tvrdí velká část klimatologů. Nadšeně s nimi souhlasí řada podnikatelů, pro něž je boj proti přirozenému vývoji podnebí zlatý důl. „Jde o jeden z nejvýnosnějších legálních kšeftů,“ netají se svým názorem na hysterické prosazování některých „zelených technologií“ (třeba solární energetiky).

Za dveřmi je apokalypsa

Na začátku byla sympatická a pochopitelná touha lidí po očištění Země. Kdo z nás nepomáhal Brontosauru (který to – podle sloganu hnutí – nepřežil)? Dřív zástupy mladých nadšenců sbíraly papírky v lesích, dnes recyklují odpady a kupují „zelená“ auta. Všechna čest a chvála jejich nadšení.

Oteplování přineslo rozmach starověkým říším. Takzvaná římská teplá perioda zajistila Palestině blahobyt, který jejím obyvatelům dodal čas naslouchat novým věrozvěstům (včetně Ježíše). Vývoj teplot se ovšem pohybuje po jakési horské dráze chvíli nahoru a pak zase dolů. Vzhledem k tomu velkou část 1. tisíciletí našeho letopočtu vyplňovala malá doba ledová; proto tu byl temný středověk.

Zhruba v letech 800 až 1400 ovšem přišlo zhoupnutí opačným směrem – středověká teplá perioda. Bylo tepleji než nyní (až o 3 °C), gotika vzkvétala, Grónsko se zelenalo a po celých Čechách se pěstovalo skvělé víno. Doboví mravokárci našim předkům vyčítali, že žijí příliš blahobytně, „aniž by za to Pánu Bohu dost děkovali“.

Malá doba ledová (asi 1550-1850) potom způsobila několik období nouze, které dobře dokládají údaje o katastrofálních neúrodách vinné révy. Ty také u Čechů povzbudily náklonnost ke konzumaci levnějšího piva. Pozdější neúrody nás naučily jíst velkou novinku – brambory.

Ještě se chvíli ohřát…

Teprve s odstupem času zjistíme, jestli teď žijeme na počátku velké novodobé teplé periody, v jejím středu, či na samém konci. Vědci přinesli důkazy pro všechny tři teorie. Nejvíc samozřejmě pro rozmach oteplování, jež je nyní v kurzu.

Neměli bychom ale připustit, aby nás málo prokázané myšlenky vybudily k nepřiměřeným aktivitám. Kdoví, třeba se budou naši potomci za pár set let našemu boji proti globálnímu oteplování usmívat stejně, jako se my bavíme šamanskými tanci nebo procesími určenými k ovlivnění počasí.

Je zarážející, jak málo toho o přírodních procesech víme a jak dalekosáhlé závěry na základě toho dokážeme vytvářet. Jako by lidé zapomněli používat zdravý rozum a vydali se do rukou tvůrců novinových zpráv. Dnes je smrtelný hřích používat klasické žárovky, co to bude zítra? Podvědomě toužíme po odpustcích za dosavadní znečišťování přírody, či platíme daň ze strachu z věcí budoucích?

Nic bychom neměli přehánět. A nezapomeňme, že na našem vychládajícím kusu hmoty řítícím se ledovým vesmírem trocha toho tepla navíc vůbec není k zahození.

Ochlazení zapálilo hranice

  • Ochlazení v 17. století bývá považováno za příčinu do té doby nevídaných honů na čarodějnice. Chlad totiž přinesl neúrodu, která byla přičítána působení nečistých sil. Věřilo se, že čarodějnice mají „v popisu práce“ ničení úrody, zabíjení dobytka, přivolávání bouří, krupobití apod.
  • Za zmínku stojí i teorie, podle nichž klimatické změny způsobují stěhování národů. Nebýt jich, možná by se Češi nevydali na Říp a my bychom dnes žili někde na jihu.