Diskutujte: Patří některý z těchto projevů do vašeho partnerského repertoáru?

Mohlo by vás také zajímat: Z těchto důvodů sex raději neprovozujte

Partnerský vztah bývá o lásce, sounáležitosti, kompromisech a měl by pro nás být příjemný každý den. Na vztahu je potřeba neustále pracovat, posouvat jej dál a dál, budovat si se svou polovičkou blízký vztah. I lásce se musíme učit, zkrášlovat ji a opečovávat. Jenže s postupem času, když do vztahu přichází stereotyp a my zjišťujeme, že láska a kvalita nepřijde jen tak sama od sebe, jak nám to ukazují romantické filmy, objevují se gesta, kterými chceme za každou cenu dosáhnout svého, a ty pomalu, ale jistě podrývají pouto mezi dvěma lidmi.

  • Podle kouče Aleše Kaliny (www.mujvztah.cz) existuje 10 nejběžnějších gest, která mají kořeny již v našem dětství.

10 gest, které je lepší zapomenout:

1. Urážení se: určitě to znáte…něco se vám nelíbí, nesouhlasíte s tím a místo řešení se nafouknete. Stejně tak jako v dětství, když si malé dítě vymůže to, co chce.

2. Mlčení: možná si to pamatujete ještě jako malé holky, stejně jako já – mlčením řešila naše spory i moje máma, a tím mě vytrestala více než otec, který si mohl hlas vykřičet. Máte-li stejnou zkušenost, může vás potkat to samé, jen aplikované na vztah – mlčení prostě uplatníte na svého milovaného.

3. Sexuální odmítání: „Když to neuděláš, nebudu s tebou spát“ – třeba moje kamarádka tento typ vydírání používá často a mnohdy se jí daří „vyabstinovat“ to, co chce. A i když se to zdá nemožné, i toto odmítání pochází z dětství. Nebo si snad nepamatujete, když vám rodiče zakázali za špatnou známku televizi nebo lízátko?

4. Vyčítání: většinou povedené gesto, díky kterému dosáhnete svého, ale dosažení cíle je v tomto případě pouze chvilkové a navíc vzbuzuje negativní emoce, které se tak mohou promítnout i do vztahu.

5. Naschvály: ve vztahu neplatí pravidlo „oko za oko, zub za zub“ a i když se nám to zdá jako dobrý nápad, oplata nás uspokojí pouze na krátkou dobu a nakonec nás samotné to bolí víc než toho, komu byl naschvál určený.

6. Jed: slova mají sílu, umí potěšit, ale i ranit. Když se taková situace stane jednou, dvakrát ve vztahu, dá se to ještě pochopit, ale jedovaté křičení a urážení za cílem dosáhnout svého vztahu rozhodně neprospívá.

7. Hysterie: nelíbí se vám, že partner nesundává prkénko, že neutáhl ještě kapající kohoutky, že nevynesl odpadky, že není doma, prostě štve vás úplně všechno a řešíte to hysterickým řevem a vyčítáním, co a jak je špatně a co všechno podle vás je jeho chyba? Pak to rychle zastavte. Hysterické výlevy patří mezi ta nejhorší gesta. Navíc stanou-li se na veřejnosti. Pak si můžete být téměř jistá, že o toho svého chlapa přijdete.

8. Připomínání chyb: většinou je to něco, co známe všechny z domova a co jsme tvrdily, že nikdy nebudeme v dospělosti dělat. A přesto to nakonec aplikujeme ve vlastním vztahu. Když už nevíme kam, nemáme příliš argumentů, vytahujeme dávno zapomenuté věci, na kterých chlapa většinou utáhneme. Jenže, pomalinku a polehoučku tím ničíme vztah.

9. Vztek: dupání do země, válení se po zemi, mlácení ručičkama do stolu – situace, které provázely naše dětství, abychom dostaly to, co jsme chtěly. A ne málo se vztek objevuje i v našich ložnicích, jen v mírnější podobě.

10. Uprošování: když nevyjde vyhrožování, urážení se, vztek ani hysterie, zkusí to žena nakonec jako mlýnek s prosbami…a většinou dosáhne svého. Jenže na jak dlouho?