1. Král přesného načasování – správný gentleman se v prvé řadě řídí starým motem, že „králové chodí vždy včas“, proto v každém případě na stanovenou schůzku dorazí přesně na hodinu a minutu, aby na sebe nenechal čekat. Pokud se má zdržet, dopředu se omluví a následně se nezapomene omluvit i na místě. Nedochvilnost se mezi gentlemany nenosí, působí totiž velmi bezohledně.

2. Vybraný vkus na ženy
– zdá se to možná zvláštní, ale v dnešní době určuje pravého gentlemana i žena, která stojí po jeho boku. Ať je to vrcholová manažerka, či mladá studující dáma, vždy by měla vědět, jak se vedle takového gentlemana chovat. Jsou tím myšleny drobnosti. Kupříkladu by se ženy neměly hrnout do dveří, ale zpomalit, aby je muž předběhl a otevřel jim dveře. Mají chodit zásadně po mužově pravici, v restauraci se nechat usadit, zvládat vklouznutí do kabátu, který jim muž přidrží, a podobně.

3. Mobilní telefon jako nešvar dnešní doby – co však rozhodně v dnešní době vybrané není, je chování mužů ve společnosti spolu s mobilním telefonem. Pravý gentleman vás ujistí, že čas strávený s vámi je mu výjimečný, proto na zprávy neodpovídá a hovory zvedá s příslibem, že zavolá zpět později, protože má zrovna něco důležitého. Samozřejmě se ženě za drobné vyrušení omluví.

4. Vytříbený vkus ve výběru kávy – kde jinde se v oblasti gastronomie nápojů dá odhadnout lépe, zda se muž vyzná, či ne? Obzvláště ženy jistě ocení lahodnou chuť a vůni výjimečné kávy. Důležité je také dbát na kvalitu tohoto nápoje a milovníky estetiky potěší i exkluzivní design balení.

5. Vybrané chování – je základ každého správného muže. Co se pod ním skrývá? Gentleman by se měl vždy chovat velkoryse, měl by být přirozeně milý, zdvořilý, ochotný k jakékoliv pomoci ostatním, galantní a především uctivý nejen k ženám, ale i osobám stejného pohlaví. Správný muž často děkuje a používá také slovo „prosím“. To vše dnešním mužům často chybí.

6. Vybraný vkus v odívání – obléci se luxusně není žádné umění, pokud máte v 21. století finanční prostředky. Galantní muž se pozná naprosto jinak – obléká se vhodně – ať už k určitému okamžiku či ke společnosti, která jej očekává. Dnešní pojem gentleman je mylně spojován s nutností být dokonale oblečen, což je velmi subjektivní představa. Gentleman je ten, který ví, jaké oblečení si vzít do kina, na ples, na brunch či odpolední kávu s klientem, a přitom má stále svůj osobitý šarm. Jeho oblečení je vždy čisté, upravené a působí uhlazeným dojmem.

7. Skromnost sama – v posledním bodě je nutné zmínit – gentleman je sice muž dokonalý každým coulem, ale o to více je za každé okolnosti skromným člověkem – vychloubání se považuje za silně negentlemanské!