Hlavní město Brusel je spojováno s Evropskou unií, pro všechny požitkáře jde však především o Mekku skvělých belgických pralinek. Geniální nápad naplnit čokoládu další dobrotou se paradoxně nezrodil v hlavě cukráře, nýbrž lékárníka Jeana Neuhausse.

Od té doby patří čokoládové bonbony nejbizarnějších tvarů a chutí k Belgii stejně jako symbol Bruselu - čurající chlapeček (toho ostatně na pralinkách také najdete). Na výběr jsou kromě klasických oválků s vlašskými ořechy, placiček s mandlemi, marcipánu a ovocných tyčinek máčených v čokoládě i nezvyklé chuťové kombinace.

Nenechte si ujít příležitost a ochutnejte pralinky plněné mozzarellou, bazalkou, sušenými rajčaty, pepřem nebo olivami!

600 druhů piv

Belgičané jsou vyhlášení labužníci a vědí, co je dobré. Přesvědčí vás o tom i nabídkou více než 600 druhů piv.

Zdejší pivovary často tvoří součást klášterů, kde mniši vaří jednotlivé druhy podle stejných receptur jako před stovkami let. Na výběr je pivo kyselé, sladké, lehké, silné, rudé, zlaté i ovocné.

Chcete-li ochutnat aspoň některé z nich, zamiřte do Gentu, nádherného starobylého města, kde po vodních kanálech plují loďky a nábřeží lemují restaurace a bary.

Můžete si tu dokonce domluvit profesionálního průvodce, tzv. bellemana, který vás provede po nejlepších hospodách, podá odborný výklad a seznámí vás s místními, abyste se tu cítili jako doma.

Vedle atraktivních sousedů, jako jsou Nizozemsko a Francie, nemá Belgie zrovna lehkou roli. Pro labužníky je to však pravý ráj.