Vyspělé země znají funkční potraviny už mnoho let: například Američané je nakupují ve velkém, nejlépe zásobený trh jimi však má Japonsko. Tam se označují jako potraviny pro speciální zdravotní účely (tzv. FOSHU) a živí se jimi značné množství populace.

Nejde o doplňky stravy

Jak už sám název napovídá, funkční potraviny obsahují složky, které organismu prospívají.

Můžou to být například bifidobakterie, vláknina, oligosacharidy, rostlinné steroly a stanoly, vitaminy, minerální látky, vícenenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, choliny (hlavně lecitin), peptidy a další.

V pravém slova smyslu žádnou nemoc neléčí, ale v organismu vytvářejí přirozené podmínky pro správné funkce tělesných orgánů a také pro odpovídající imunitní reakce. Nejde však ani o tablety ani jiné potravinové doplňky a už vůbec ne o léky!

Potraviny, jež můžou být nazvány funkční, tedy musejí obsahovat významné množství látek, které mají prokazatelně příznivý efekt pro lidské zdraví. Nepočítají se k nim ovšem produkty fortifikované, tedy uměle obohacené o vitaminy či minerální látky.

Funkční potravina musí poskytovat tyto látky přirozeně, a to v nutričně významném množství. Nejpřirozenější funkční potraviny jsou ovoce a zelenina, čistá pramenitá voda, ořechy, semena a ryby.

Nejen jogurty, ale i salám

Každý ví, že jogurty jsou zdravé, protože obsahují „přátelské bakterie“, které dokážou dát naše zažívání do pořádku. Právě jogurty a ostatní kvalitní zakysané mléčné výrobky tvoří největší skupinu funkčních potravin, o jejichž prospěšnosti se nepochybuje. Ony živé bakterie (laktobacily a bifidobakterie) jsou tzv. probiotika, která se po mléčných a sójových produktech začínají přidávat v poslední době také do uzenin.

I naši výrobci funkčními salámy a klobásami vycházejí vstříc skalním milovníkům uzenin, kteří se chtějí stravovat podle posledních trendů a přitom se nevzdat svých oblíbených lahůdek. Lékaři sice samozřejmě takovou potravinu vidí na talíři svých pacientů raději než klasickou tučnou klobásu, ale s nadšením jsou opatrní. Uzenina, byť s probiotiky, je stále uzeninou, říkají.

Hlavní skupiny funkčních potravin

  • Kysané mléčné výrobky - především bílé jogurty, kefír, acidofilní mléko a další. Nejzdravější jsou přírodní, bez cukru i jiných sladidel.
  • Potraviny s vlákninou - třeba ovesné vločky, které obsahují beta-glukany, zvlášť prospěšnou rozpustnou vlákninu. Dále některé chleby, pečivo, snídaňové cereálie a sušenky.
  • Speciální tuky - margaríny (s rostlinnými steroly, které snižují škodlivý cholesterol) a oleje, z živočišných rybí tuk (kvůli omega-3 nenasyceným mastným kyselinám), oleje ze semen (lněný, brutnákový, olivový, slunečnicový, řepkový a další především pro omega-6 a omega-9 nenasycené mastné kyseliny).
  • Některé nápoje - určité minerálky, přírodní vody, dále nápoje sportovní, pro nastávající a kojící matky, vitaminové, zakysané a další.