Není to až tak dávno, co jsme se podivovali zejména japonským turistům, kteří se na svět téměř stále dívali skrz hledáček objektivu a fotili vše, co je aspoň trochu zaujalo. To musí být spotřeba filmů! A těch peněz!

Netušili jsme, že to je předvoj vlny digitální fotografie. Pohlcovala nás pomalu a mnozí nedůvěřivě a pohrdavě syčeli. Teď už spláchla i nás: jsme zaplaveni miliony obrázků, protože fotíme téměř všichni.

Jak to chodilo v době temna

Není jisté, zda dnešní digitální fotografové můžou mít tak příjemný a uspokojivý pocit, jako mívali amatéři dříve, když se jim v „mokrém procesu“ pod rukama „líhly“ vydařené černobílé snímky.

Už pouhá příprava temné komory v domácích podmínkách byl náročný proces. Těch nezbytností! To máte: prodlužovačky, spínací hodiny, vývojnice, odměrky, maskovací rám, prkno přes vanu, zvětšovák, misky na vývojku, vodu a ustalovač, zásoba fotopapíru, kleštičky na fotopapír, červená lampa, lupa, leštička, váleček, řezačka, teploměr...

Ale po filmovém Zenitu to byl děs… Také brzy šel, vystřídal jej Olympus 4000 a to už byl super stroj!“ – „Já měl Hewlett Packard 635. Když jsem s ním fotil naposledy, měl jsem dojem, že ho okamžitě vyhodím do kontejneru. Beznadějně pomalé, pořád si to všecko přenastavovalo, spotřebu elektrické energie to mělo snad jak stolní PC.

Ať tam dal člověk jakékoli baterie jakékoli kvality jakéhokoli nabití, přes 40 snímků se nebylo téměř možné stabilně dostat.“ –

„Jako první jsem měla Canon A60. Teď už ale funguje jen jako budík. Dokonce dvojitý: večer ve 22.44 vysune a zasune objektiv a tím zavrčením mi dá znamení, že už je čas jít spát. Kde k téhle funkci přišel, nemám tušení.“ – „Byla to Konica Minolta Z1. Pamatuju si, jak jsem byl pyšný, když jsem si ji v lednu 2005 nesl z obchodu domů. 3MPix a 10x zoom! Kdyby mi jednou při poryvu větru nespadla ze skály i se stativem, možná bych ji měl dodnes. Čest její památce!“

Sbohem, analogová fotografie

O pár slov na závěr tématu jsme požádali spisovatele a novináře Ondřeje Neffa (www.digineff.cz), spoluzakladatele Institutu digitální fotografie a veletrhu Digiforum, který se jednomu z fenoménů dneška věnuje od roku 1999:

„Digitální fotografie převážila nad analogovou někdy po roce 2000 a dneska je to myslím definitivně jasné. Analogová fotografie samozřejmě má svůj půvab, ovšem je to dnes spíš zvláštní fotografická technika. Je mi sympatická, vždyť jsem s rukama ve vývojce prožil podstatnou část fotografického života.

Přítomnost a tím pádem i budoucnost fotografie však patří jednoznačně digitálu. Pokud bychom neměli brát v úvahu celoformátovou studiovou fotografii, digitální fotka je nesrovnatelně kvalitnější než analogová a ke kvalitnímu výsledku vede opět nesrovnatelně přímější cesta.

Vzdechy staromilců mi připadají pošetilé. Můžeme se přít o půvabu a slastně vzdychat nad vůní vývojky, ale výsledky jsou jednoznačné. Hovoří se o krizi fotografie… Pokud nějaká je, a já ji nevnímám a necítím, pak jedině v množství, ale rozhodně ne v technické kvalitě.“

Občas je opravdu slyšet, že se vrátí klasická černobílá fotografie. Ale to bude jen chvilková móda, ta digitální dostihla chemickou kinofilmovou téměř ve všech ohledech. Věřte digitálům. Klidně si foťte jak je libo a co karta unese! Nenechte si do toho mluvit. Váš digitál toho totiž umí mnohem víc, než si myslíte.

Výhody a nevýhody digitálů

Výhody:

  • Malý kompakt nebo fotoaparát v mobilu je vždy při ruce.
  • Lze pořídit množství záběrů, fotografa neomezuje počet okének na filmech.
  • Čím víc obrázků se udělá, tím větší je šance, že mezi nimi budou dobré.
  • Rychlost získání snímku a jeho okamžitá kontrola na monitoru.
  • Možnosti pozdějších úprav pomocí počítače.
  • Jednoduché kopírování.
  • Možnost uložit elektronické soubory na výměnná média.
  • Náklady na pořízení fotografií v minilabu nejsou vysoké.
  • Snímky lze tisknout i doma.

Nevýhody

  • Spotřeba energie.
  • Zpoždění závěrky u fotoaparátů nižší cenové hladiny.
  • Složitější tisk kvalitních fotografií většího formátu.
  • Digitální technologie zpochybňuje tvrzení, že fotografie zachycuje realitu. Ne že by se dříve třeba neretušovalo, ale dnešní možnosti jsou nesrovnatelné.