Ženy se bojí víc než muži – a určitě různých plazů, hmyzu a jedovatých zvířat. Alespoň to tvr-dí američtí vědci. Jeden z nich, psycholog David Ratkinson, se rozhodl zkoumat tuto teorii na jedenáctiměsíčních kojencích a dokázal, že ženy (čili holčičky) si dokáží spojit obrázky nebezpečných zvířat se strachem, zatímco mužům (chlapečkům) je to zcela jedno. A tak je to prý i u dospělých.

Ženy se bojí čtyřikrát víc

Podle výzkumů mají ženy až 4x větší šanci, že se setkají s nějakou fobií, než muži. Až 5,5 % prý má strach z hadů, o 2 % méně potom z pavouků. Ale to není zdaleka jediné, čeho se ženy bojí – červi a jiné slizké potvůrky patří mezi další objekty. A že je někdo jí a dokonce syrové? Nemyslitelné! „Byli jsme s přítelem na dovolené v Thajsku. Když jsem viděla ty jejich po-choutky – nejrůznější červy a jiný odporný hmyz, málem mě tam museli křísit,“ svěřuje se paní Eva. „Jenže přítel je nejen jedl, ale zachutnaly mu natolik, že si čas od času připravuje takovou specialitu i doma. Jednou jsem přišla do kuchyně a červi nám lezli po lince. Měla jsem málem infarkt,“ vypráví.

Červi jsou prý zdraví. Ale syroví!

Thajci však na červy nedají dopustit a dokonce tvrdí, že se díky nim těší dobrému zdraví. Jistý Thajec se nedávno na veřejnosti chlubil s tím, že pojídá červy již řadu let – a ještě k tomu živé. Ve svých čtyřiceti letech prý nebyl ani jednou nemocný – a mohou za to červi, kteří prý podle Thajce chutnají výborně: jako mazlavá rýžová kaše.

Je libo kobylku, švába, či cvrčka?

A není to zdaleka jen Thajec, kdo se červy živí. Hmyz je běžnou součástí jídelníčku asi ve 115 zemích světa. I když je známo více než 1 400 jedlých druhů, mezi ty nejrozšířenější patří mouční červi, kobylky, švábi a cvrčci. Právě mouční červi jsou nyní v popředí zájmu – dají se totiž nejen pražit, smažit, grilovat, ale najdete je i v některých speciálních čokoládových su-šenkách. Američtí lékaři jsou zase nadšeni z mouky vyrobené z drcených moučných červů a na prominentních klinikách ve Spojených státech ji stále více doporučují jako ideální posilující lék pro rekonvalescenty. A není to levná záležitost – půl kila nejde pod tři sta dolarů.

Fobie na talíři

Není to ale zdaleka jen hmyz či červi, co se ve světě běžně konzumuje. Třeba v Kambodži si můžete pochutnat na hadí pečínce, anebo na smažených sklípkanech. Mezi běžné pochoutky v některých zemích patří mravenci a termiti, jí se i mořští ježci, pije se pálenka s louhovanou kobrou a setkat se můžete i s opičím mozečkem. Horší ovšem je, pokud vám na talíři naserví-rují něco, čeho se bojíte. Sníst svou fobii není zrovna jednoduché. Pokud tedy z určitých věcí máte strach, raději se vyhněte zemím, kde se servírují, anebo vyhledejte ověřené restaurace. „Na dovolené v Africe mi naservírovali pečeného hada. Když jsem to uviděla, na chvíli jsem dokonce ztratila vědomí – mám panickou hrůzu z hadů. Manžel mě musel vynést ven a přinesl mi místní pálenku. Z čeho byla, jsme se raději neptali,“ vypráví paní Kamila.

Kafe.cz zjistilo

  • Červi jsou vyhlášenou pochoutkou i v Austrálii. Tzv. witchetty grubs, tedy velcí, tlustí a maz-laví červi, kteří sídlí na větvích stromů, jsou údajně výborným zákuskem po klokaním ocase.
  • V Mexiku patří k nejžádanějším druhům hmyzu housenky soumračníků, a to proto, že se z nich vyrábí pálenka zvaná pulque. Soumračníka, který žije na listech agáve, najdete i na dně lahví lepších tequil a v Mexiku je podávají jako pochoutku místo pražených mandlí. Deseti-centimetrové housenky jsou totiž velmi výživné a složením připomínají vysoce kvalitní hovězí maso.