NA ODPOLEDNE

Erin Brockovich, TV Nova, 16. 10. 2011, 12:10

Kdo by neznal příběh ženy, která dokázala díky své vytrvalosti pomoci hned několika rodinám a porazit miliardovou společnost? Erin Brockovich je životopisným dramatem a téma příběhu je někdy až těžko uvěřitelné. Film vás dokonale přesvědčí o tom, že i v dnešní uspěchané době na světě existují lidé, kteří jsou ochotni pomoci svým bližním, aniž by očekávali něco nazpět. A právě o tom je film s Julií Roberts v hlavní roli.

Kafe.cz zjistilo:

  • Opravdová Erin Brockovich si ve filmu zahrála servírku jménem Julia
  • Julia Roberts dostala jako první herečka za film více než 20 milionů dolarů


Krajina s nábytkem, TV Prima, 16. 10. 2011, 13:00

Tento neprávem opomíjený film z roku 1986 v sobě skrývá střízlivě vyprávěný příběh o tom, jak jeden jediný neuvážený životní krok může změnit celý zbytek života. Herec Vladimír Javorský v něm navíc přímo exceluje. Režisér Karel Smyczek dal prostor mužské naivitě a sleduje ve velmi povedeném filmu klikaté cesty seberealizace a zodpovědnosti. Jaké to je pro mladého muže zapadnout do života až po uši a muset se se všemi těžkostmi rychle vyrovnat? Rozhodně si jej nenechte ujít.

KOMEDIÁLNÍ PODVEČER

Pravá blondýnka, TV Nova, 15. 10. 2011, 16:25

Blondýnky často bývají terčem vtipů a nemálo z nich má přívlastek „hloupá blondýna“. Jenže i ty mohou vystudovat práva a nakonec usvědčit díky kosmetickým trikům mladou vražedkyni. A pak se z nich teprve stanou ty pravé blondýny, které prorazí do velkého světa. Film rozhodně neurazí, pobaví, uvolníte se u něj a je natočen s velkou nadsázkou, takže ho neberte příliš vážně. Snímek je ukázkou toho, že hlavní hrdinka Reese Witherspoon si sama ze sebe umí udělat srandu.

NA VEČER

Nesvatbov, ČT 2, 13. 10. 2011, 20:00

Československé dokumentární vody se rozrůstají o velmi povedené filmy. Jeden z nich vám přináší Česká televize. Situační dokumentární film o starostovi středně velké vesnice, který se snaží dát dohromady třicátníky, kteří ve vesnici zbyli na ocet. Ke svému boji s třicátnickou samotou používá různé prostředky: nabídl nemalou finanční odměnu za každé nově narozené dítě, nabádá místním rozhlasem k plození dětí… ale nic nezabírá.

Kafe.cz zjistilo:

  • Snímek byl vybrán na řadu festivalů po celém světě a získal několik mezinárodních ocenění, například na Berlinale 2011 Cenu čtenářů časopisu Der Tagesspiegel pro nejlepší film sekce Forum, Cenu pro nejlepší dokument na filmovém festivalu v chorvatském Vukovaru, Cenu pro nejlepší dokument na Festivalu Cinematik 2011 v Piešťanech, Cenu Dagmary Táborské za nejoriginálnější dokument tvůrce do 35 let na Finále Plzeň 2011 za její humorný a autentický pohled na současný demografický problém. Nominován byl i na Cenu Pavla Kouteckého, Cenu za nejlepší dokument v rámci Českého lva a na Cenu české filmové kritiky.

Zaříkávač koní, ČT 1, 15. 10. 2011, 21:25

Až s nadzemskou lehkostí natočený a perfektně převyprávěný příběh o cestě z tragédie znovu do života odehrávající se v panensky čisté montanské přírodě. Příběh o těžce zkoušeném vztahu člověka s koněm i člověka s člověkem, o nalezení lásky a o sblížení. Robert Redford se u tohoto filmu posadil také na režisérské křeslo a natočil povedený snímek o často zapomínaných životních hodnotách. A přestože se chvílemi film zdá až příliš dlouhý a pomalý, stojí za to dokoukat ho až do konce.