Poslechnout si je přijdou stovky příznivců filmové hudby a mezi nimi i deset dětí z pěstounských rodin. Letošní ročník totiž podpoří nejen výzkum rakoviny, ale propojil se i s poradenským centrem pro rodinu a děti „Úsměv“, které se stará o děti v pěstounské péči v České republice.

„V rámci benefičního festivalu Film Music Prague 2015 vystoupí i sopranistka Markéta Mátlová, která se sdružením Úsměv spolupracuje. Tolik nás nadchla svým vyprávěním o dětech z pěstounských rodin, že jsme se rozhodli pozvat deset vybraných dětí na koncert. Někteří z nich prý hrají i na hudební nástroje, tudíž doufáme, že si koncert filmové hudby užijí,“ říká mluvčí festivalu Zlata Jílková.

Podle slov výkonné ředitelky Úsměvu Michaely Vydrové bude klíč k výběru deseti dětí velmi složitý „Staráme se téměř o dvě stě dětí od útlého věku až po jejich zletilost. S dětmi pořádáme mnoho akcí, nicméně takovýto koncert je pro nás unikátním zážitkem, který jsme jim prozatím nemohli dopřát. Výběr byl velmi těžký, nicméně jsme vybrali ty, které si galavečer nejvíce užijí, protože mají k hudbě blízko. Už teď nemůže doslova dospat jedna z dívčin, která by si moc přála být zpěvačkou, a myslím, že má dobře našplápnuto,“ říká s úsměvem Michaela Vydrová.

Jednou z hvězd festivalu Film Music Prague 2015 bude talentovaný španělský skladatel Fernando Velázquez. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu uvede 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina své největší hity jako Nic nás nerozdělí, Sirotčinec a ve světové premiéře také hudební ukázku z očekávaného hororu Crimson Peak, který přijde do kin letos v říjnu a který vznikl v režii slavného Guillerma del Tora. „Fernando Velázquez se dokonce ujme dirigentské taktovky a všechny své skladby odřídí sám,“ prozradil ředitel festivalu Nikola Bojčev.

Kromě Velázquezovy hudby zazní ukázky z populárních filmů Království nebeské, Jak vycvičit draka 2, Letopisy Narnie, Princ z Persie: Písky času, Xmen: Poslední vzdor, Doba ledová 2 nebo Shrek. Tento program vzniká pod záštitou britských autorů, skladatelů Harryho Gregsona-Williamse a Johna Powella. V rámci galavečera vystoupí Český národní symfonický orchestr, Kühnův smíšený sbor, sopranistka Markéta Mátlová a spolu s nimi ještě britský dirigent James Shearman.

Festival Film Music Prague v minulosti přivítal oscarové skladatele Elliota Goldenthala (Vetřelec 3), Jana Kaczmarka (Hledání Země-Nezemě) nebo Rachel Portman (Čokoláda). Velký úspěch měl loňský koncert skladatele Patricka Doylea, který v Praze uvedl hity jako Harry Potter a Ohnivý pohár, Zrození planety opic, Frankenstein, Hamlet nebo Rozum a cit. „Loňský ročník Film Music Prague slavil velký úspěch. Doufáme, že se letos podaří koncert vyprodat. Část výtěžku chceme věnovat na výzkum rakoviny a v programu také připomeneme desáté výročí cunami v jihovýchodní Asii,“ doplňuje mluvčí festivalu Zlata Jílková. Podrobnosti o chystaném koncertu „Hudba Hollywoodu“ najdete na webových stránkách www.hudbahollywoodu.cz. Vstupenky od 499 Kč jsou již v prodeji.