Jak na to reaguje ona „neviditelná ruka trhu“?

Začalo to bedýnkami

„Nevíte o bedýnkách, kdo vozí?“ ptal se mne tuhle kamarád ob dva bloky. Vůbec jsem netušil, o čem mluví. Prázdné bedny mají v krámě na odnos, říkám, ale tyhle bedny kamarád nemyslel. A běžel dál.

Na internetu se pak dá dohledat, že bedýnky jsou módním hitem. Objednáte si u farmáře zeleninu podle osobní potřeby i spotřeby, případně svoz od různých farmářů, a buď si ji vyzvednete na odběrném místě, nebo vám ji za poplatek dovezou až domů.

  • Co bude v bedýnce, si můžete v e-shopech sami kontrolovat. Slušné e-shopy dokonce píší původ, odkud zelenina pochází – někde se totiž můžete setkat s tím, že informace chybějí nebo jsou neúplné. Například u onoho česneku. Když uvidíte jako původ označení Země EU, můžete si být jisti, že jde o čínský česnek, dovezený do Španělska a odtud – jako evropský – k nám.

Když bedýnky nestačí aneb Farmářské trhy

Zanedlouho přestala odběrná místa v určitých lokalitách, kde byl velký zájem, stačit. Například v Praze. Během krátké doby zde vzniklo několik tržišť, o sobotách se posléze začalo prodávat i na břehu Vltavy pod Palackého náměstím, což je docela exponované místo.

  • V nabídce už není jen sezonní zelenina a ovoce, ale také med, sýry, uzeniny, ryby, často i s grilováním přímo před vámi, koření, piva z malých pivovarů, vína, ovocné šťávy, vajíčka, domácí pečivo, občas i kachny, nepasterované mléko, houby…

Výjimkou není květinářství nebo košíkáři, většinou bývá i hodně stánků s občerstvením a kávou. Pokud je hezky, jde o příjemný sobotní dopolední výlet, který se dá absolvovat i s dětmi.

Nevýhody

  • Asi hlavní nevýhodou pro mnohé bude cena, která je zákonitě vyšší než u zeleniny a ovoce v supermarketech.
  • Mnohé farmářské trhy se také konají v blízkosti rušných dopravních tepen, některé dokonce přímo na parkovištích, což kvalitě nabízeného zboží příliš nepřidá.
  • Na jiných místech bývá zase hodně lidí a je docela těžké se dostat ke stánku, který vás zajímá. Navíc se už párkrát stalo, že i na farmářských trzích se objevila zelenina či ovoce překupníků, kteří ji navezli odněkud z velkoskladu.

Proto je při koupi potřeba i osobně dobře vybírat a když se vám něco nezdá, buď se ptát, nebo i zboží odmítnout. Avšak podobných negativních příkladů je skutečně mizivé množství.

Záleží jen na vás

Konečné rozhodnutí, kde a jak nakupovat zeleninu, skutečně je vaším osobním. Osobně jednou za měsíc provedu výpad na farmářské trhy a zatím jsem nebyl zklamán. Potěšila mne vajíčka, pečivo, brambory, mrkev, ale i ryby – ten pstruh na másle byl skutečně skvělý. Víno už třeba tak dobré nebylo, také sýr a některé uzeniny mi nepřipadaly nijak extra.

  • Ale co mne dostalo, to byl rozdíl v kvalitě česneku. Když děláme bramborák nebo brokolicovou pomazánku, dáme třeba i tři čtyři stroužky čínského česneku, a nikdo to nepozná. Českého jsme dali jeden stroužek a bohatě stačilo.

A kde nakupujete dobrou zeleninu vy?