Diskutujte: Kolik vajec se u vás letos sešlo?
Kuřecí salát s jablky, celerem a vejci
(Kolika se zbavíte vajec: 3 – 5)
Co budete potřebovat: asi 300 g kuřecích drobů nebo kostry (pečené nebo vařené), 2 jablka, 1 malý celer, 1 malý bílý jogurt, 100 g light majonézy nebo jogurtu, 1 lžíce oleje, citron, sůl, drcený bílý pepř, špetka cukru, 3 – 5 vajec uvařených natvrdo, zelená petrželka
Postup:
- Maso oberte a nakrájejte na kousky.
- Celer oloupejte, nakrájejte na nudličky a na rozehřátém oleji ho orestujte do poloměkka (během restování ho osolte).
- Po vychladnutí celer přidejte k masu. Jablka oloupejte, zakápněte citronovou šťávou a vmíchejte do salátu.
- Majonézu ušlehejte s jogurtem, cukrem a kapkou citronové šťávy a přimíchejte k masové směsi.
- Dochuťte solí a pepřem a nechte vychladit. Salát rozdělte na misky, obložte klínky vajec natvrdo a zelenou petrželkou.
- Podávejte s bílým pečivem.
Vejce natvrdo v nádivce
(Kolika se zbavíte vajec: 7)
Co budete potřebovat: 7 vajec, 250 g brokolice, 200 g uzeného masa, 3 rohlíky z předešlého dne, 1,5 dl mléka, sůl, mletý pepř, tuk a strouhanku na formu.
Postup:
- Nakrájíme na kostičky rohlíky, zalijeme je mlékem a necháme nasáknout.
- Brokolici rozdělíme na růžičky, které povaříme 3-4 minuty v osolené vodě.
- Potom je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- Maso nakrájíme na malé kostičky.
- Ze zbylých vajec oddělíme žloutky, které vmícháme k namočenému pečivu.
- Dále přidáme maso, pak opatrně brokolici a směs ochutíme solí i pepřem.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh, který po částech vmícháme do nádivky.
- Uvařená vejce natvrdo podélně překrojíme napolovic.
- Formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
- Dáme do ní část nádivky, tu poklademe vejci natvrdo a překryjeme je zbylou nádivkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 50 minut.
- Než nádivku vyjmeme z formy, necháme ji v ní z hruba 10 minut chladnout.
Plněná vejce
(Kolika se zbavíte vajec: 4 – 6)
Co budete potřebovat: 4 – 6 vajec, 100 g másla, 50 g eidamu, 1 lžíce hořčice, 1 cibulka, sůl a pepř, petrželka
Postup:
- Vejce uvařené natvrdo podélně rozřízněte, vyndejte žloutky a utřete je s máslem.
- Vmíchejte na kostičky nakrájený sýr, jemně nakrájenou cibulku, hořčici, sůl a pepř.
- Pak směs navrstvěte do bílků a ozdobte zelenou petrželkou.
Studentský mls
(Kolika se zbavíte vajec: 2 - 3)
Co budete potřebovat: 200 g dietního salámu (nebo jiného měkkého salámu), 2 – 3 vejce uvařená natvrdo, 2 sladkokyselé okurky, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř, pažitka na ozdobu
Postup:
- Salám a vejce nakrájejte na kostičky, okurky na plátky, cibuli nasekejte najemno.
- Olej, kečup, sójovou omáčku a hořčici chvíli povařte a nechte vychladnout.
- Zálivku přidejte ke směsi, přimíchejte majonézu a osolte a opepřete.
- Salát vložte do misky, zakryjte fólií a uložte do chladu do druhého dne (nebo i dva dny).
- Přizdobte pažitkou a podávejte s chlebem.