Diskutujte: Kolik vajec se u vás letos sešlo?

Kuřecí salát s jablky, celerem a vejci

(Kolika se zbavíte vajec: 3 – 5)

Co budete potřebovat: asi 300 g kuřecích drobů nebo kostry (pečené nebo vařené), 2 jablka, 1 malý celer, 1 malý bílý jogurt, 100 g light majonézy nebo jogurtu, 1 lžíce oleje, citron, sůl, drcený bílý pepř, špetka cukru, 3 – 5 vajec uvařených natvrdo, zelená petrželka

Postup:

  1. Maso oberte a nakrájejte na kousky.
  2. Celer oloupejte, nakrájejte na nudličky a na rozehřátém oleji ho orestujte do poloměkka (během restování ho osolte).
  3. Po vychladnutí celer přidejte k masu. Jablka oloupejte, zakápněte citronovou šťávou a vmíchejte do salátu.
  4. Majonézu ušlehejte s jogurtem, cukrem a kapkou citronové šťávy a přimíchejte k masové směsi.
  5. Dochuťte solí a pepřem a nechte vychladit. Salát rozdělte na misky, obložte klínky vajec natvrdo a zelenou petrželkou.
  6. Podávejte s bílým pečivem.

Vejce natvrdo v nádivce

(Kolika se zbavíte vajec: 7)

Co budete potřebovat: 7 vajec, 250 g brokolice, 200 g uzeného masa, 3 rohlíky z předešlého dne, 1,5 dl mléka, sůl, mletý pepř, tuk a strouhanku na formu.

Postup:

  1. Nakrájíme na kostičky rohlíky, zalijeme je mlékem a necháme nasáknout.
  2. Brokolici rozdělíme na růžičky, které povaříme 3-4 minuty v osolené vodě.
  3. Potom je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  4. Maso nakrájíme na malé kostičky.
  5. Ze zbylých vajec oddělíme žloutky, které vmícháme k namočenému pečivu.
  6. Dále přidáme maso, pak opatrně brokolici a směs ochutíme solí i pepřem.
  7. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který po částech vmícháme do nádivky.
  8. Uvařená vejce natvrdo podélně překrojíme napolovic.
  9. Formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
  10. Dáme do ní část nádivky, tu poklademe vejci natvrdo a překryjeme je zbylou nádivkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 50 minut.
  11. Než nádivku vyjmeme z formy, necháme ji v ní z hruba 10 minut chladnout.

Plněná vejce

(Kolika se zbavíte vajec: 4 – 6)

Co budete potřebovat: 4 – 6 vajec, 100 g másla, 50 g eidamu, 1 lžíce hořčice, 1 cibulka, sůl a pepř, petrželka

Postup:

  1. Vejce uvařené natvrdo podélně rozřízněte, vyndejte žloutky a utřete je s máslem.
  2. Vmíchejte na kostičky nakrájený sýr, jemně nakrájenou cibulku, hořčici, sůl a pepř.
  3. Pak směs navrstvěte do bílků a ozdobte zelenou petrželkou.

Studentský mls

(Kolika se zbavíte vajec: 2 - 3)

Co budete potřebovat: 200 g dietního salámu (nebo jiného měkkého salámu), 2 – 3 vejce uvařená natvrdo, 2 sladkokyselé okurky, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř, pažitka na ozdobu

Postup:

  1. Salám a vejce nakrájejte na kostičky, okurky na plátky, cibuli nasekejte najemno.
  2. Olej, kečup, sójovou omáčku a hořčici chvíli povařte a nechte vychladnout.
  3. Zálivku přidejte ke směsi, přimíchejte majonézu a osolte a opepřete.
  4. Salát vložte do misky, zakryjte fólií a uložte do chladu do druhého dne (nebo i dva dny).
  5. Přizdobte pažitkou a podávejte s chlebem.