Manžel naši rodinu opravdu vzorně zaopatřil, alespoň po materiální stránce. Byla to pro mě velká úleva, nemuset chodit do práce, protože jsem se zotavovala po těžké operaci.

Ochrana se jmenuje zúžení SJM

K problému se vyjadřuje JUDr. JAN ČERNÝ, advokát

  • Do společného jmění manželů (SJM) patří i závazky, jež některému z manželů nebo oběma vznikly společně za trvání manželství. Výjimku činí ty, které náleží pouze jednomu z nich, a závazky, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého.
  • Zákon poskytuje manželkám respektive manželům možnost ochrany před takovými situacemi, v jaké se ocitla Markéta. Není však automatická, je na každém, zda ji využije, či nikoli. Možností je víc, ale uvedu alespoň jednu, která mohla popisované tragédii předejít. Jako manželka podnikatele se měla Markéta obrátit na soud, aby zúžil jejich SJM až na věci tvořící obvyklé vybavení společné domácnosti. Tím by se podstatně zúžil i prostor pro exekutora.
  • Obrazy jako dary opravdu nepatří do SJM! Problém je ovšem v tom, že to výlučný vlastník, v tomto případě manželka, musí prokázat. Nejlépe darovací smlouvou. Pokud to neprokáže, má se ze zákona za to, že věc do SJM patří. Bohužel - alespoň z hlediska práva - se v rodině podobné věci prostě dávají a nic se při tom nesepisuje. Mám zkušenost, že to aspoň ti „lidštější“ exekutoři respektují a nezabavují majetek ve výlučném vlastnictví jednoho z manželů.