Diskutujte: Mění se režim vaší domácnosti během velkých sportovních událostí? Jak?

Pokud jste fotbalová fanynka, přichází sladké časy sledování důležitých zápasů. Jestliže se ale chystáte následujících čtrnáct dní přežít se zaťatými zuby (finále se hraje 1. července), máme pro vás pár (více či méně vážných) tipů, jak si alespoň vylepšit vztahové skóre a zvýšit svoji cenu.

1. Zjistěte si základní podrobnosti

Nemusíte zrovna vědět, jakým systémem hraje nizozemská reprezentace, ale poohlédněte se na internetu alespoň po základních informacích ohledně fotbalu a turnaje. Abyste se pak neptala, která třetina běží (fotbal se hraje na poločasy), nebo kdeže je ten slavný Messi (Lionel Messi je hráčem Argentiny a to poběží u vás v obýváku od pátku 8. června do neděle 24. června, je to Mistrovství Evropy a nikoliv světa).

2. Vyvarujte se neodborných závěrů

Jste-li si vědoma toho, že vaše fotbalové znalosti nejsou bůhvíjaké, zdržte se komentářů. V lepším případě by se partner chytal za hlavu. „Přítelkyně se mě například ptala, jestli záloha běhá dopředu, jako chodí dopředu záloha na peníze,“ popisuje pětatřicetiletý manažer Jirka a dodává, že mu to vtipné nepřipadalo. „Jen mě zbytečně rušila.“

3. Nechte si fotbal vysvětlit

V zásadě platí, že každý chlap se domnívá, že fotbalu rozumí (výjimky samozřejmě existují). Toho můžete využít a poprosit partnera, aby vás do hry zasvětil – samozřejmě nikoliv během zápasu! Klidně si nechte namalovat plánky, popsat herní situace a nastínit šance na postup ze skupiny. Přinejhorším se budete trochu nudit, ale něco se dozvíte. Není nad to přestat si myslet, že ten chlápek v jiném dresu je dozorce a ofsajd nastane, když míč opustí hřiště?
Má to však jeden háček, na který upozorňuje čtyřicetiletý IT specialista David. „Tohle může fungovat jen v případě, že ta žena má o to, aby se něco dozvěděla, opravdu zájem. Falešné přetvařování a předstíraný zájem chlap prokoukne a bude akorát tak otrávený.“

4. Blýskněte se nečekanými znalostmi

Najděte si zajímavosti, které velmi pravděpodobně partnerovi unikly. Tak například útočník Milan Baroš se narodil ještě v sanitce, která s jeho maminkou spěchala z rodných Vigantic. Nejvyšším hráčem naší reprezentace je Petr Čech, který měří 196 centimetrů – nejmenší Václav Pilař má jen 169 centimetrů. V reprezentaci nehraje ani jeden Vodnář a nejvíc je Vah – celkem čtyři – snad nebudou dlouho váhat se střelbou nebo přihrávkou.

5. Neplánujte rodinné oslavy ani velký úklid

Berte to tak, že když teď uvolníte fotbalu pole, vrátí se vám to v plusovém hodnocení. Jediný den, kdy můžete uvažovat o rodinné akci, velkém nákupu v obvyklém hracím čase, nebo zásadní pomoci partnera s úklidem, je 20. června, kdy je na šampionátu volný den. Tato rada se však pochopitelně nevztahuje na vážné události. Třeba odjezd do porodnice kvůli fotbalu určitě neodkládejte, aby to s vaším potomkem nedopadlo jako s Barošem?

6. Akceptujte tlupu…

Psychologové tvrdí, že fotbal, hokej a další týmové sporty probouzejí v mužích dědictví z dávných dob. Náhle se stávají členy tlupy, ať už sami hrají, nebo se pouze účastní přihlížení akce. Existují sice jedinci, kteří si potřebují užít zápas v klidu a pořídit si vlastní zápis z utkání, ale je jich minimum. Mnohem více mužů dává přednost možnosti sdílet zážitek s ostatními. A tak se moc nemračte, pokud vám v obýváku skončí Fanda, Pepa, Karel… Jestliže nepřekračují meze slušného chování a nedělají vám z bytu kůlničku na dříví, neřešte.

7. … nebo ho k tlupě pošlete

Ať vás ani nenapadne kníkat něco ve smyslu: „Ty už mě nemáš tolik rád, když jdeš s klukama sledovat fotbal do hospody.“ Zamávejte z okna a zařiďte si program podle svého. Malé upozornění: Nečekejte, že se partner vrátí z hospody na rohu ulice do pěti minut, co v televizi skončil zápas. Vítězství je potřeba náležitě oslavit a prohru rozebrat – takže jestliže nechodí domů našrot, ale jen mírně ovlivněn alkoholem, nepořádejte zbytečné scény.

8. Udělejte si vlastní program

Mužů, kteří by se pod tento bod s chutí podepsali, by se určitě našly mraky. Naplánujte si dámskou jízdu, nákupy letní garderóby, týden s aerobikem u moře, projde vám prakticky cokoliv.

9. Přizpůsobte zásobování

Heslo, že správná žena se během fotbalového utkání objeví jen s oroseným lahváčem, je rozhodně přehnané a bez slušného požádání nebo poděkování žádný catering neposkytujte. Ovšem v případě, že partner vaši snahu ocení, připravte nějakou fotbalovou dobrotu. „Samožerky“ z listového těsta, nakládaný hermelín, utopence, jednohubky. „Ideální by bylo, kdyby se dala lednička dočasně do obýváku, aby byla pěkně po ruce,“ směje se pětadvacetiletý student vysoké školy Honza.

10. Pořiďte dárek pro fanouška

Ve všech větších supermarketech seženete za pár korun šály, vlaječky na auto, samolepky… vše v barvách národního týmu nebo s motivem trikolóry. To je pro případ, kdybyste váhala, co koupit v období 8. až 24. června za dárek.