Nevíte si rady, jaké delikatesy jsou vhodné k jakému vínu či naopak? V La Gare vám pomůžou zkombinovat vhodné víno k vašemu nákupu. Vybrané výrobky vám pak velmi rádi zabalí i do dárkového setu. Určitě si vyberete z nabídky francouzských vín, uzenin, sýrů, domácích marmelád a šťáv, paštik a terinek, makaronek, pralinek, dezertů, francouzského pečiva a dalších delikates.

Sýry

Novinkou v sortimentu sýrů jsou opět pečlivě vybrané kousky zralých i čerstvých kvalitních sýrů. Ke klasické nabídce patří vždy takové stálice jako třeba Comté, Cantal, Roquefort, Camembert, Reblochon či Selles-sur-Cher a k nim vždy najdete další a další sýry z apelací A.O.C či bez. V nabídce jsou sýry z kravského, kozího či ovčího mléka. Jsou balené i krájené ze sýrových bochníků. K umocnění zážitku z konzumace těchto sýrů vám jsou nabízena vína z pestrého vinného lístku.

Salámy a uzeniny

Šunky, salámy a klobásky … všechny jsou jedinečné svými specifickými chutěmi. Liší se nejen obsahem různých druhů mas dle typu výrobku (srnčí, kachní, divočina), ale i rozmanitostí příchutí, které jim dodávají suché plody jako ořechy, kaštany nebo obsahují celé kousky plodů (borůvky atd.).
Specialitou na pultu jsou salámy od Séchoirs des Alpes z jižních Alp v různých příchutích (kachna, med, ořech atd.). Báječná je i Bayonská šunka zrající 14 měsíců či sušená a poté 9 měsíců uzená Savojská šunka.

Hořčice

Hořčice z Meaux od Pommery (známá již od dob Karla Velikého) je jedna z nejstarších značek hořčice. Od roku 1890 je stále vyráběna stejným způsobem od začátku (pěstování hořčice) až do konce (prodej v keramických nádobách). Je jedna z mála stále mletá mlýnskými kameny. Proto má jedinečnou chuť a strukturu. Je ideální ke grilovaným masům, steakům, ale i sýrům - hlavně k Brie de Meaux. Specialita - druh ochucený Cognacem, který přidá pokrmu jedinečný a typický francouzský „šmrnc“.
Pro běžnější spotřebu jsou k dispozici hořčice od Edmont Fallot, posledního rodinného podniku v hořčičném průmyslu. Značka existující od roku 1840 a sídlící přímo v Dijon je královnou mezi hořčicemi toho typu.
Inovací se nebála mladá generace a dala hořčici nové dimenze v podobě kombinace s černým rybízem, estragonem či burgundským lanýžem.

Oleje a octy

Nelze opomenout panenské olivové oleje a octy od firmy a l´Olivier, založené lékárníkem v roce 1822 v Paříži, který už tenkrát věděl o blahodárných účincích těchto středomořských darů. V nabídce tedy najdete oleje z francouzských A.O.C, s lanýžem, ocet s levandulí, bylinkami a mnoho dalších.
Vše vždy ve velmi elegantním obalu, který hezky vyzdobí i vaši kuchyni.
K dostání jsou také prvotřídní octy značky a l´Olivier s příchutí, například bazalka, šalotka, estragon, ale i vzácnější, jako levandule a Sherry Pedro Ximenes.

Koření a bylinky

V nabídce jsou i výrobky mladých firem, jako například Mill&Mortar založené v roce 2008 v Dánsku. Jde o špičkovou značku, která dodává nejexkluzivnější a nejexotičtější koření celého světa. Vybíráno je pro vás kvalitní a chutné koření, jak jinak než Provensálské, ale také další bylinky a pepře ze zajímavých částí celého světa (např. pepř z Kamerunu nebo Kambodži), ochucené pepře a další.

Soli

Přírodní, nerafinovaná sůl dokáže velmi vyzdvihnout chuť pokrmu díky své neagresivní chuti. Proto máte k dispozici i velký výběr solí. K dostání je mnoho druhů také z různých koutů světa, např. černá sůl ze Španělska.

Specialita - ručně sbíraná sůl z Guérande (Bretagne)
Sůl z hladiny slaných francouzských přímořských solných plantáží je ručně sbíraná ze dna jednotlivých solných jezírek. Vše začíná složitou cestou mořské vody přes odbahňovací nádrže do slaných rybníků, kdy 1 rybník pak napájí pomalým přeléváním se i několik vypařovacích jezírek. Zajímavostí je, že výškový rozdíl mezi jednotlivými políčky je pouze v milimetrech, takže na plochu delší než fotbalové hřiště se dopočítáme k převýšení 5 cm.
Výroba soli je hotovou alchymií a solařské dovednosti se dědí z generace na generaci.

Ručně sbíraná hrubozrnná sůl z Camargue.

Sůl z přírodního parku v oblasti Provence. Slaná laguna ÉtangduVaccares byla v r. 1928 vyhlášena národní přírodní rezervací a sůl z ní je považována za nejlepší na světě. Sůl ze slaninových pánví se zde získává již po staletí.

SPECIAL SŮL - černý z Havaji, modrý z Persie a růžový z Himálají.

Těstoviny

Na své si přijdou i milovníci těstovin. Poctivé těstoviny v různých příchutích a z velmi kvalitních surovin od značky Fabre.

Marmelády, medy, šťávy

Další specialitkou jsou neobvyklé kousky z řad marmelád a medů. Pak pravý nugát z Montélimar a pravý Calissonsd´Aix.

Čaj

"Je to jeden z mých nejoblíbenějších vynálezů čaje. Ochutnejte 3 nové řady čajů z celého světa. Od luxusního Indar Boudoir, který existuje od roku 1887 a je jediným originálním ruským čajem, přes čaje ze Compagnie Coloniale, který exceluje nabídkou a vysokou kvalitou černých a zelených čajů," popisuje David Mokrý.

Šneci, krevety, langusty

Na své si přijdou i gurmáni milující šneky a mořské plody. V nabídce lahůdek tedy nechybí: šneci po Burgundsku v tuctovém a půltuctovém balení, tygří krevety v balení po 6 ks nebo 12 ks nebo Scampi (langoustine) v balení po 1 kg.

Ochutnejte exkluzivní lahůdku!

Poprvé v Čechách, poprvé v Praze, poprvé a pouze v Brasserii La Gare, v Domě francouzské gastronomie La Gare pod vedením Romana Dolejše, šéfkuchaře La Gare Group. I vy můžete ochutnat lahůdku, která se ve Francii připravuje již od 18. století!

V pařížské La Tour d‘Argent ke své kachně, stejně jako v pražské Brasserii La Gare, dostanete certifikát, potvrzení o konzumaci. Kachnu s číslem 380 v roce 1890 ochutnal při své cestě do Paříže Edward, princ z Walesu, a číslo 938 451 zase Michal Gorbatchev. V roce 2008 bylo prodáno více než 1,2 mil takto upravovaných kachen. V roce 2014 ochutnali Canard a la presse poprvé v Čechách.

Původní pokrm vznikl z kachen ruánských, kříženců kachny divoké a domácí. Chov těchto kachen není nikterak jednoduchý. Kachna divoká totiž nesedí na vejcích, vejce se tedy musí líhnout v umělé líhni.

Kachny, určené k prodeji na trhu, se kdysi nedopatřením udusily cestou na trh. Farmáře ovšem napadlo jejich maso dále zpracovávat, jak byli zvyklí. Rozdíl byl pouze v době vyvržení, což je nyní až dva dny. Masu to ovšem vůbec neškodí, ba naopak. V současnosti je tedy kachna uchovávána dva dny v chladu a až poté je vyvržena. Má větší obsah krve, a tím je její maso chutnější.

Celá příprava závisí na na speciálním lisu, ve kterém se lisuje skelet s křídly zbaven stehýnek, prsíček a vnitřností. Tím se z kachny vylisuje krev, kterou se zahušťuje při konečné úpravě omáčka, jíž se přelijí prsíčka a stehýnka. Dalšími ingrediencemi receptu jsou Armagnac, portské víno, kachní demiglace s játry a srdcem, máslo a citron.

Domácí výroba je velmi složitá, ochutnejte proto Canard a la presse v Brasserii La Gare, v Domě francouzské gastrnomie. Rezervujte na www.lagare.cz/rezervace/ nebo na telefonu 222 313 712. A pozor! Již brzy bude prodána 199. kachna, to znamená, že stejně jako v případě sté kachny tu dvoustou obdrží zájemce zdarma!