„Feng-šuej se zabývá energiemi prostoru a snaží se pomáhat harmonizováním energií s vnitřními silami konkrétního člověka. Pokud žijeme v souladu s principy tohoto umění, zjistíme, že život nás nevyčerpává, naopak nám dává sílu a energii, abychom byli spokojeni se sebou samými i svým okolím,“ říká poradce feng-šuej Jiří Černák (na snímku).

Na základě čínské kosmologie, z níž metoda vychází, a data narození vám zpracuje tzv. astrotyp. „To je typologie člověka, z níž se dozvíte, jací jste a jaké máte síly. Na své ose života se pohybujete v nějakém čase a prostoru – a právě k těm hledáme nejvhodnější kombinace svých energií. Že děláte něco ve správném prostředí a době, poznáte podle toho, že vás to nabíjí a nevyčerpává,“ upřesňuje.

Všemocné elementy

A jak z toho v praxi vyšla autorka tohoto článku narozená hodinu po půlnoci dne 23. července 1979? „Vaše energie jing a jang je zastoupena stejnou měrou, takže jste relativně vyrovnaný člověk.

Zvládnete fyzické i psychické činnosti, umíte si sednout a nic nedělat,“ říká Jiří Černák a radí mi: „Když dvě hodiny pracujete, naordinujte si stejný čas na odpočinek. Necítíte se dobře, když moc pracujete ani když moc odpočíváte.“

A jdeme na elementy: „Převažuje zde voda, která značí potřebu plynutí, chcete, aby vše odsýpalo. Ale pozor na prorážení hrází: někdy je lepší ji obtéct, to vám vezme méně energie.

Potřebujete přicházet věcem na kloub a někdy si to berete až moc, což vás stahuje dolů. Umocňuje to ještě více prvek země. Mohla byste se dostat až do stavů hraničících s depresí… Musíte doplnit element ohně: vyrazit do společnosti nebo do lesa a dobít se.“

Dům? Na louce!

Další bod je přiřazení zvířat podle čínské astrologie. „U vás mají největší moc krysa, opice a koza, což je dobrá kombinace pro novinařinu. První je shromažditelka, v dobrém smyslu ukecaná a manipulativní, lidé jí věří a řídí se podle ní.

Opice slyší nevyslovené, dokáže skvěle odhadnout situaci. Okolí možná vytáčíte tendencí věci zlehčovat. Koza má smysl pro krásno, nesnáší nepořádek a potřebuje chodit na hezká místa,“ dodává Jiří Černák.

Když to vztáhneme k feng-šuej, vyplývá z toho, že potřebuji útulné zázemí, byt nezastavěný věcmi, vše musí být na svém místě, aby energie mohla proplouvat.

„Byt si doplňte červenou barvou, ale ne příliš, jinak vás bude znervózňovat. Pokud uvažujete o koupi domu, nestavte ho na horách, ale v mírných kopcích, mezi loukami či poli – a mělo by to být u vody! Pokud se týká času, nejste ranní ptáče, rozproudíte se až v poledne, ale když můžete, pracujte odpoledne a především v noci,“ radí mi Jiří Černák.

Zvířata a elementy

Každý astrotyp obsahuje několik energií: dvouhodiny, dne, měsíce, období (sezony) a roku, v němž jste se narodili. Podle nich jsou vám přiřazena zvířata a elementy (voda, dřevo, oheň, kov a země).