Příznivci slavného kuchaře mohou ochutnat jeho vybrané pokrmy v restauraci v pražských Dejvicích Da Emanuel.

Ačkoli je rodák z Elby díky pracovnímu zaneprázdnění takřka nedostižný, poskytl nám pár praktických tipů.

Právě jste se vrátil z televizního natáčení. Na co nového se můžeme těšit?

Na spoustu nových lehkých receptů, pár zajímavých koktejlů a trochu vaření pro děti.

Které české jídlo jste si oblíbil?

Pečenou kachnu se zelím a karlovarským knedlíkem.

Dokážete si ho připravit sám?

Ano.

A jak byste ho upravil či zjednodušil na italský způsob?

Uvařil bych si ho jako noky s kapustou. Používám toskánský druh kapusty cavolo nero. A k tomu grilovaná kachní prsíčka.

Co byste poradil našim čtenářům, aby připravili rodině k večeři, když chtějí uvařit co nejrychleji a přitom originálně?

Já bych dal rozhodně přednost těstovinám nebo rizotu.

Máte nějaký zaručený tip?

Pokrm bude vždycky chutnat báječně, když použijete čerstvé suroviny.

Prozradíte, z jakých surovin a jak připravujete těsto na domácí těstoviny?

Smíchám půl kilogramu semolinové a půl kilogramu hladké mouky a přidám deset čerstvých vajec a pět žloutků.

Na čem nejvíc záleží, když děláme nudle či „pastu“?

Nejdůležitější je ruční zpracování. Když těsto dobře uhněteme, jsou těstoviny o sto dvacet procent lepší.

Používáte při vaření pouze italské suroviny nebo si vypomáháte i s těmi z české produkce?

Pouze italské.

Když chtějí lidé vařit podle vašich televizních pořadů, lze některé italské ingredience nahradit českými, aniž by jídlo změnilo chuť?

Určitě něco nahradit lze, ale na italskou kuchyni se české suroviny nehodí. Ne proto že by nebyly kvalitní, ale protože mají jinou chuť. Výsledné jídlo připravené stejným způsobem nikdy nebude stejné.

Začíná nový školní rok. Co byste zabalil dětem do školy ke svačině?

Doporučuji čerstvé ovoce – jablka, hrušky, broskve, ananas, jahody a zeleninu. A k tomu jogurt.

České děti preferují řízek, hranolky nebo těstoviny. Čemu dávají přednost děti v Itálii?

Italským dětem chutnají kromě pizzy Margharita především těstoviny, ovšem nikoli s kečupem, ale s rajčatovou omáčkou. Ta má stále stejný základ: celer a mrkev nakrájené a orestované na olivovém oleji, k nim se přidají rajčata, která se podusí. Pak se přepasírují a omáčka se může dál ochucovat.

Čtěte také:

Telefon v kapse je těžký soupeř

PhDr. Petr Šmolka, psycholog, Poradna pro rodinu Praha 11

  • Když Zuzanu ujistím, že se v ordinacích psychologů a psychiatrů stále častěji objevují „mobilní závisláci“, jejichž vášeň se až nápadně podobá závislosti narkomanů či patologických hráčů, asi ji tím příliš neuklidním.
  • Chápal bych ji, kdyby měla sto chutí všechny ty ďábelské krabičky doma rozšlapat. Moc by si tím ale nepomohla. Bohužel by asi příliš nezabrala ani sebelépe vedená domácí „protimobilová propaganda“. Nadějnější by snad mohlo být přidělování nějakých pomyslných bonusů a odměn za každou chvíli, kdy se někdo rozhodne přístroj vypnout. Ale ani na to asi nemůže spoléhat.
  • Nakonec Zuzaně možná nezbude nic jiného než si nalézt svou společnost jakýchsi mobilových disidentů. Těch, kdo si zcela programově a rádi někdy odpustí ono neustálé pípání a zvonění. Musím však upozornit, že by to bylo s rizikem, že se tam často bude cítit lépe než doma!
  • Možná by stálo za pokus zjistit, jak by manžel a děti reagovali, pokud by si svou potřebu komunikace s nimi uspokojovala „po jejich“. Kdyby třeba večer vedle muže ulehla, vzápětí mu zavolala a začala se s ním vybavovat. A kdyby se dožadovala, aby jí i její děti svá přání sdělovaly pouze a jen po telefonu. Dokonce i ve chvíli, kdy by byly tři metry od ní. Že vám takový postup připadá absurdní? Mně také. Je tady ovšem šance, že by časem začala ta situace připadat nesmyslná i jim.
  • Tento bláznivý pokus by byl pořád nadějnější než se snažit směnit byt někam, kde není signál. I kdyby takové místečko našla, je jen otázka času, kdy se zase nějaký operátor pochlubí, jak se mu podařilo navýšit pokrytí – právě o jejich lokalitu.