Avšak období, kdy se v kůži přirozeně tvoří kolagen a hyaluronát (dodávají pokožce pružnost a vypínají ji) a kožní buňky se snadno obnovují, trvá od našeho narození jen několik málo let. Již na prahu dospělosti dochází k prvním strukturním změnám a v důsledku ztrát vody klesá kožní turgor (napětí dané naplněním tekutinou). Nepříznivě na stav pokožky působí také vlivy životního prostředí (smog, mráz, suchý vzduch, nejrůznější chemikálie, detergenty apod.), pobyt v klimatizovaných místnostech, intenzivní slunění, stres, nevhodná skladba jídelníčku a prudké ztráty na tělesné hmotnosti a v neposlední řadě také holdování alkoholu a kouření; těmto faktorům je vhodné snažit se vyhýbat. Do jisté míry kvalitu pleti také limitují dispozice zděděné po předcích.

Časné příznaky stárnutí kůže

Tato otázka nenechává chladnou žádnou ženu, která chce zůstat pro své okolí svůdnou a přitažlivou, zvláště když připustíme, že existují osoby, pro něž je jejich vzhled neoddiskutovatelný profesně. Se zvyšujícím se věkem je vhodné používat kosmetické prostředky, které pomáhají předcházet trvalému poškození vrstev pokožky a oddalují její stárnutí.

Lidská kůže je tvořena 3 strukturami: pokožkou, škárou a podkožním vazivem. Pokožka se skládá ze sedmi vrstev a vyživována je ze škáry (uložené pod pokožkou a oddělené tzv. bazální blankou). Proto je kvalita pleti (tj. pokožky obličeje a dekoltu) plně závislá na stavu škáry. Škára je protkána vlásečnicemi, obsahuje četná nervová zakončení, mízní cévky, potní a mazové žlázy a také se do ní zanořují vlasy a nehty. Látkovou výměnu v kůži zprostředkovává tzv. základní hmota (transudát), což je čirá tekutina s nízkým obsahem bílkovin.

Cyklus obnovy buněk kůže trvá přibližně 28 dnů, a tak první pozitivní změny lze očekávat nejdříve po jednom měsíci pravidelného užívání kosmetických preparátů a doplňků stravy.

Stručně o typech pleti

V kosmetologii se rozlišují čtyři typy pleti – suchý (sebostatický), normální, mastný (seborrhoický) a dysseborhoický. Suchá pleť je nejkrásnější; bývá sametově matná, bez viditelných pórů, avšak zvýšeně citlivá. Rychle stárne, vznikají vrásky, proto vyžaduje celoživotní péči. Normální typ vyhlíží zdravě a odolně, mírně se leskne (zvl. v oblasti čela, nosu a brady); stárne pomalu. Mastná pleť je lesklá po celém obličeji, vyhlíží oleózně, se zřetelnými póry a volně zejícími vývody mazových žlázek, je možná korekce make-upem; špatně toleruje používání mýdla. Poslední je problematická, ale často se v populaci vyskytující dysseborhoická pleť, pro níž je charakteristická porucha vylučování mazu a rohovatění se sklonem k tvorbě komedonů („uhry“), resp. akné.

Látky vhodné k regeneraci pleti

Přibližně po třicátém roce života mnohým z nás začínají přibývat vrásky. Ty vznikají v důsledku snížené hydratace (zavodnění) a tonu (napětí a pružnosti). Pro zachování pěkného vzhledu s minimem vrásek a vláčné pleti s dostatečným obsahem vody pak stačí několik jednoduchých pravidel. Základem hydratace pleti je vhodný pitný režim a udržování alespoň 35%ní vlhkosti vzduchu. Ústy pokožce dodáváme látky (kyselinu hyaluronovou, ceramidy, vitamin H, panthenol aj.), které mají schopnost dopravit a udržet molekuly vody ve škáře a obnovit tak fyziologickou elasticitu a hebkost. Vypnutí pleti sice lze dosáhnout i aplikací nespecificky působících pleťových masek (např. teplá parafínová; nevhodná pro suchou pleť!), ale k vyhlazení vrásek jsou co do účinku spolehlivější masky s aktivními látkami (kyselina hyaluronová, ceramidy, vitamin E, rostlinné extrakty apod.).

Kyselina hyaluronová (hyaluronát) je viskózní látka přírodního původu (mukopolysacharid), přirozeně se vyskytující v lidském těle (kůže, oční sklivec, pupeční šňůra, tekutina kloubní štěrbiny, chrupavky, vazivo atd.). Přispívá k hojení ran bez tvorby vyvýšených jizev a navazuje na sebe (nasává) molekuly vody ve škáře.

Ceramidy vyplňují spolu s cholesterolem a mastnými kyselinami mezibuněčné prostory v pokožce. Spoluvytvářejí ochrannou kožní bariéru, podmiňují vrstevnatou strukturu kůže a podílejí se na transportu látek do škáry.

Vitamin H (biotin) patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě; přirozeným zdrojem je vaječný žloutek a kvasnice. Nedostatečný přívod, resp. deficit se projevuje stárnutím a záněty kůže, padáním a lámavostí vlasů a nehtů.

Praktické zkušenosti s hyaluronátem a ceramidy

O výborné klinické zkušenosti se s naším časopisem podělila MUDr. Kateřina Klauzová, MBA, z Kliniky a institutu estetické medicíny Asklepion v Praze. „Doplněk stravy s hlavní účinnou látkou kyselinou hyaluronovou (tobolky Biocell) používám a doporučuji všem pacientkám, kterým není lhostejný stav jejich pokožky a chtějí mít opět zářivou a vypnutou pleť bez vrásek. Díky speciálnímu výrobnímu postupu vstřebaný hyaluronát proniká do škáry, tj. té vrstvy pokožky, jejíž hydratace je podmínkou obnovení mladistvého vzhledu. Tímto se nahrazuje ne vždy příjemná injekční aplikace kožních výplní. První výsledky se dostavují za 2 týdny, ale k plnému efektu je vhodné tobolky Biocell užívat dva až tři měsíce. Vnitřní podávání můžeme výhodně podpořit přiložením Hydratační pleťové masky Biocell“, uzavírá MUDr. Klauzová.

Více informací: www.biocell.cz