Milujte vůně a rádi si z dovolené jako suvenýr přivážíte voňavky? A už jste slyšeli o těch egyptských? Orientální parfémy, které lze koupit v Egyptě, jsou od většiny známých západních vůní odlišné. Často jsou vnímané jako těžké nebo nepříliš vábné. Jde však hlavně o nezkušenost. Parfémy západních značek nanášíme často několikrát denně nebo ve větším množství, protože postupem času ztrácí na intenzitě.

Orientální parfém stačí nanést na kůži či na oblečení jen jednou v malém množství a pak počkat přibližně dvacet minut, než se rozvinou všechny vonné esence. Na rozdíl od západních parfémů ty orientální nevoní celou dobu stejně, ale počáteční koncentrovaná vůně se přeměňuje v symfonii několika lehčích a často podmanivých vůní. Některé vonné esence mohou mít stimulační, jiné uklidňující účinky.

Je potřeba si také uvědomit, že různé parfémy voní jinak na oblečení a jinak na kůži. Navíc každý člověk má svoji osobní vůni, což výsledný dojem z parfému může měnit. Základem vonných složek je dřevitá esence ze silice oud, což je přesně důvod, proč počáteční pocit z parfému může být příliš výrazný až nepříjemný. Po chvíli však oud odezní a rozehrají se další složky, které mohou být získané například z květin (magnólie, růže, jasmín atd.), santalového dřeva, vanilky, kardamonu, hřebíčku, bílého a černého pižma a podobně.

Parfémové oleje se nanášejí skleněnou tyčinkou, a to přímo na kůži. Protože se jedná o olej, měli byste se vyvarovat kontaktu s oblečením. Začněte ideálně od prstů na nohou přes podkolenní jamky, výstřih, vnitřní strany zápěstí až po loketní jamky a ušní lalůčky. Nezapomeňte nanášet jen takové množství, abyste případnou příliš silnou vůni neobtěžovali okolí.

Aplikace parfémové vody je rychlejší a jednodušší. Navíc nevadí kontakt s oblečením. Stačí si trochu nastříkat na zápěstí, výstřih či krk. Skvělou možností je stříknout parfém také nad sebe a nechat vůni, aby vás obklopila.

Práce s vůněmi je stará jako Země sama. Mnohé příklady lze najít v přírodě. Pokud jde o lidstvo, pálení aromatických rostlin často doprovázelo náboženské rituály a čerstvé květiny nebyly využívány pouze pro zkrášlení daného prostoru, ale také kvůli příjemné vůni.

Autorkou prvního zaznamenaného chemického postupu přípravy parfému je žena jménem Tapputi. Záznam pochází z Babylonie z období kolem roku 1200 př. n. l. Obecně se však má za to, že prvním národem, který povznesl a rozšířil výrobu parfémů, byli Egypťané.

Legenda praví, že Kleopatra, milovnice egyptských parfémů, nechala plachty svých lodí potřít svou osobní oblíbenou vůní, aby Marcus Antonius poznal, že se blíží k jeho břehům. Starověký Egypt však používal vůně nejen pro zatraktivnění těla, ale také pro lékařské účely, při balzamování a v rámci rituálů. Některé vůně byly dokonce zasvěceny konkrétním bohům – například kadidlo bohu Slunce Ra a myrha Měsíci. Příprava vonných mastí a olejů zde byla považována za vysoce ceněné umění.

Vyrazte s cestovní kanceláří Blue Style na dovolenou do Egypta a navštivte Perfumes Palac, kde se prodávají nejen samotné parfémy, ale také vonné esence na jejich výrobu. Můžete si zde vyzkoušet řadu příjemných vůní a vybrat si tu, která vás nejvíc okouzlí.