Většina Egypťanů si totiž velmi dobře uvědomuje, jak důležití pro ni jsou!

V cestovkách proto nyní zaznamenávají opětovný nárůst zájmu. Především se týká oblasti Rudého moře, která stejně žádný neklid ani nezažila.

Zdejší letoviska mají svou stálou klientelu turistických labužníků, jež se v mnoha případech na stejná místa a ve stejný čas vracejí už pěknou řádku let.

Nejbližší korálové moře

Spousta z nich také patří mezi vyznavače potápění. Rudé moře totiž nabízí ideální podmínky pro všechny jeho druhy – od hlubinného přes potápění na lodních vracích až po docela obyčejné šnorchlování, které zvládne úplně každý. Pro obyvatele naší části Evropy pak mimochodem jde o vůbec nejbližší korálové moře.

Místa jako Šarm el-Šejch, Taba, Marsa Alam či Hurghada jsou českým turistům dobře známa. Najdou tu ostatně i obchody, kde se domluví češtinou (nebo česko-polsko-ruštinou). Především je to však z těchto míst jen kousek k nádherným podmořským národním parkům.

Lodí jste u nich za chvilku – a pak vás čekají báječné zážitky ve světě tepla, ticha a pestrých barev. Jen dávejte pozor, abyste se pod hladinou nedotýkali ani ryb, ani korálů. Chcete přece, aby tu na vás i za rok čekal neporušený mořský ráj....

Egypt v číslech

  • Oficiální název: Egyptská arabská republika
  • Plocha: 1 002 450 km2 (trvale obydlených je ale pouze asi 5 % území – prakticky jen úrodný pás podél řeky Nilu a mořské pobřeží)
  • Počet obyvatel: asi 80 000 000
  • Hlavní město: Káhira (v její aglomeraci žije téměř čtvrtina všech Egypťanů)
  • Turistický průmysl je pro zemi životně důležitý: zaměstnává asi 12 % Egypťanů