Nechtěli jsme čerpat neověřené informace na internetu, a tak jsme oslovili výrobce zmíněných nápojů, kteří by nám výrobu ukázali a poskytli nám informace o výrobě ovocných šťáv přímo u zdroje. Ochotně nám odpověděli z moravské společnosti LINEA NIVNICE a.s., která je posledním domácím výrobcem ovocných šťáv, sirupů a přesnídávek, které znáte pod značkou HELLO. Už přes 70 let zpracovávají na Nivnickém dvoře ovoce a jestli to někdo v České republice umí dobře, tak jsou to právě Nivničtí.

Všeobjímající název „džus“

Pro ovocné šťávy se u nás všeobecně zažil název „džus“ z anglického „juice“ - šťáva. Jak se v nich ale zorientovat? Pro spotřebitele není jednoduché vyznat se v regálech obchodů s ovocnými nápoji, když všechny mají na svých obalech působivě ztvárněné ovoce. Marketingový ředitel Ing. Petr Ambros nám exklusivně pro naše čtenáře přiblížil výrobní postupy.

100% ovocná šťáva

Základem je ovoce, ze kterého se lisováním vyrobí 100% ovocná šťáva. Tato šťáva má podíl ovocné složky 100%. Technologicky se rozlišují dva druhy ovocných šťáv - přímá ovocná šťáva (ne z koncentrátu) a ovocná šťáva vyrobená z koncentrátu. Tato skutečnost musí být uvedena na obale výrobku.

Přímou ovocnou šťávu si můžete připravit doma. Pokud vložíte očištěné ovoce do lisu či odšťavňovače a vylisujete je, dostanete „mošt“ anebo také moderně „fresh“, pokud použijete dřeňové ovoce (meruňky, hrušky, broskve apod.) a rozmixujete v mixéru, získáte „smoothie“. Máte-li doma čerstvé kvalitní ovoce, pak je tato ovocná šťáva skutečně to nejlepší a nejčerstvější, co můžete v dané produktové kategorii ochutnat. Je třeba se připravit na vyšší cenu a velmi krátkou trvanlivost. Někdy je možné tyto výrobky koupit také v restauracích, na trzích a v některých obchodech. LINEA NIVNICE a.s. dodává na trh například HELLO 100% jablečnou šťávu čerstvě vylisovanou.

Nemáte odšťavňovač? Nemáte po ruce krásné šťavnaté ovoce? Nebo prostě jen nemáte čas zabývat se tlačením šťávy z ovoce? A přesto byste si rádi dali sklenku vychlazeného džusu? Pak je zřejmé, že sáhnete po krabici nebo lahvi se 100% ovocnou šťávou z koncentrátu. Co je to vlastně ovocný koncentrát? Někoho ten pojem přímo děsí, ale není to vůbec nic špatného. Je to zahuštěná ovocná šťáva, kterou získáváme odstraněním podílu vody -většinou odpařením. Hustý koncentrát se pasteruje, ale je přirozeně natolik sladký, že sám sebe konzervuje, takže se nemusíte obávat přidávání žádných konzervačních látek. Ovocné koncentráty si výrobci po celém světě takto vyrábějí v době sklizně ovoce a používají je pak k výrobě nápojů mimo sezónu. Délkou skladování sice výrobek ztrácí část vitamínů, ale chuť ovocné šťávy zůstává zachovaná. Výrobci nesmí 100% ovocné šťávy nijak konzervovat ani do nich přidávat žádné barvící složky či aromata. Tyto výrobky jsou oblíbené pro jejich dostupnost, kvalitu a velmi dobrou chuť.

Kolik vody ze 100% ovocné šťávy při výrobě koncentrátu odpaříme, tolik jí do koncentrátu při výrobě 100% ovocné šťávy zase zpět vrátíme. Na chuti a kvalitě se zmíněný postup nijak výrazně neprojeví.

Na trhu najdete nejčastěji 100% ovocné šťávy jablečné nebo pomerančové. LINEA NIVNICE dováží pomerančový koncentrát z Brazílie. Zralé pomeranče několika odrůd (např. Naval) se zbaví kůry v extraktorech a vzápětí se lisuje šťáva. Následně se zbaví podílu vody odpařením. Zahuštěním, které probíhá ve vakuu při teplotě 60°C, se sníží objem šťávy 5 - 6x a následně se dopraví k nám do Nivnice. V žádném případě ve výsledku nejde o vysušený prášek, ovocný koncentrát připomíná spíše hustý sirup. Podobný výrobní postup probíhá také u jablek s tím rozdílem, že jablka jsou domácí ovoce a výrobce si je sám vykupuje v Čechách, na Moravě a na Slovensku a přímo v Nivnici je třídí, umývá a lisuje ve vlastní lisovně. Zde se také vyrábí a uchovává jablečný koncentrát, který se po celý rok postupně používá k výrobě ovocných šťáv, sirupů i nápojů HELLO.

Ovocné nektary

Ovocná šťáva z některého druhu ovoce je ale příliš kyselá (např. černý rybíz) nebo má příliš hustou konzistenci (např. banán), proto jsou tyto druhy nabízeny spotřebitelům jako ovocné nektary. Jednoduše je přisladíme nebo naředíme tak, aby dobře chutnaly a byly tekuté. Ovocný podíl u nektarů je legislativně stanoven a musí ho dodržovat všichni výrobci - podle druhu ovoce je to minimálně 25 - 50 %. Ovocné nektary tedy mohou obsahovat vodu, přidaný cukr nebo přírodní sladidla (med). Všechny použité složky musí být uvedeny na obale. Ani nektary ale nesmí obsahovat žádné barvící složky a konzervační látky.

Náš HELLO hruškový nektar nebo HELLO broskvový nektar má 50% ovocný podíl a oba chutnají opravdu výborně. Podobně i jahodový, meruňkový nebo banánový s vlákninou, které mají 40% ovocný podíl. Náš region má silnou ovocnářskou tradici a tady na Moravě stále ještě umíme vyrábět poctivé a dobré džusy.

Ovocné nápoje - zde je dovoleno vše, co chutná

Tyto výrobky obsahují kromě ovocné šťávy (podíl menší než 25%) také vodu nebo minerální vodu, ovocná aromata, cukr, regulátory kyselosti, konzervanty atp. Mohou být nabízeny jako nesycené i sycené CO2 (s přídavkem oxidu uhličitého). Všechny použité složky musí být uvedeny na obale včetně obsahu ovocného podílu.

Limonády nejsou džusy!

Limonády jsou obvykle nápoje sycené CO2 a obsahují buď jen velmi malý podíl ovocné složky, anebo dokonce nemusí obsahovat vůbec žádnou! Chuť ovoce tam obstarává cukr s aromaty a barvivy a trvanlivost zajistí konzervační látky. Takové výrobky jsou sice levné, ale s ovocem toho mají málo společného. Limonádu si s ovocným džusem dozajista nespletete.

Při nákupu džusů se vyplatí najít na obale číslovku s procentním podílem ovocné složky, ti zvídavější hledají nejspolehlivější informace v odstavci „Složení“. Někdy se nám chce zvolat: „Lidé čtěte, ať víte, co pijete!“

Velkým trendem je koupit kvalitní 100% ovocnou šťávu nebo nektar a připravit si z něj „lehčí“ nápoj naředěním s vodou nebo sodovkou. Zkuste třeba poměr 1:1 anebo si vylaďte chuť podle svého.

Vybírejte srdcem!