Vypracované svalnaté tělo s krásným tetováním předurčuje tohoto někdejšího wrestlingového zápasníka především k rolím v akčních krimisnímcích. Dwayne přezdívaný The Rock se proslavil hlavně v akčních filmech, například Mumie se vrací (2001), Kráčející skála (2004) či několika dílech série Rychle a zběsile (2001…). Býval totiž v zápasnickém ringu jako doma. Jak by také ne, zápasil už jeho otec, Rocky Johnson, ale zápasníky byli i jeho dědeček, tři strýcové a šest bratranců.

Dnes patří Dwayne Johnson mezi nejlépe vydělávající herce, podle časopisu Forbes letos už podruhé obsadil první příčku. Za loňský rok se jeho příjmy vyšplhaly na 87,5 milionu dolarů, což v přepočtu znamená 1,9 miliardy korun. Jeho čisté jmění činí 190 milionů amerických dolarů.

Jako vůbec první zápasník v dějinách wrestlingu se Dwayne Johnson stal osminásobným mistrem světa v těžké váze WWE… Johnson prostě jede. Byl prohlášen za jednoho z dvaceti nejlepších bavičů stanice Entertainment Television, objevil se v televizní show Marthy Stewart Living, kde uvařil jedno ze svých oblíbených rodinných jídel… Mimo jiné se pyšní i svojí voskovou figurínou v proslulém muzeu Madame Tussaud a nechybí mu ani hvězda v Hollywoodu na chodníku slávy.

SELFIEMAN

Johnson je vášnivým fotografem selfie. V roce 2015 na turné propagujícím snímek San Andreas vytvořil světový rekord – 105 selfie za tři minuty, v průměru měl na jedno selfie 1,7 vteřiny. Má více než 82 milionů sledujících na Instagramu a 11 milionů na Twitteru. Časopis Time jej v roce 2016 označil za jednoho ze sta nejvlivnějších lidí světa. „Bez ohledu na to, kdo jste, být laskavý je to nejjednodušší, co můžete udělat. Je hezké být důležitý, ale důležitější je být milý. Slyšel jsem to od kamaráda, když mi bylo asi patnáct, a nikdy jsem na to nezapomněl.“

ZACHRÁNIL MATKU

Dwayne Douglas Johnson přišel na svět 2. května 1972 v kalifornském městečku Hayward. Dwayneův otec, rodák z Kanady, je černoch skotského původu, narodil se v Amherstu v Novém Skotsku, předkové Dwayneova otce byli Afroameričané, kteří se přestěhovali do Kanady. Dwayneova matka je samojského původu.

Dwayne už na střední škole vynikal ve sportu, hlavně v atletice a americkém fotbalu. Díky tomu získal sportovní stipendium a dostal se do ligy amerického fotbalu NFL. Potom ale přišel vážný úraz zad. Johnson se chtěl vrátit k fotbalu, ale nakonec skončil u rodinného sportu – wrestlingu. Tam se mu hodila nejen jeho svalnatá postava, ale i komediantství, díky kterému se stal miláčkem publika.

Když mu bylo patnáct let, jeho rodina prožívala drsné období. V nedávném rozhovoru prozradil, že když rodina přišla o byt, jeho matka Ata se pokusila o sebevraždu. Zastavila prý jejich auto na dálnici v Nashvillu a chtěla se nechat přejet. Dwayne ji ale chytil a stáhl zpět.

V roce 2006 Johnson přiznal, že byl v sedmnácti letech osmkrát nebo devětkrát vězněn. Vysvětlil ale, že jeho trestné činy byly jen rvačky a krádeže, ale „za to mě chytili“. Tyto zkušenosti ho přivedly k roli ve filmu Gang v útoku (2006), ve kterém hrál fotbalového kouče, který trénuje problémovou mládež.

KRIMINALISTA

V rozhovoru s Joem Wellerem na YouTube Dwaynea Johnsona požádali, aby popsal svůj první polibek, a ten šokoval všechny svojí odpovědí, že jeho první polibek proběhl ve čtvrté třídě, trval osm minut a líbal se s učitelem.

Se svojí první ženou, Dany Garcíou, se Dwayne oženil, když jí bylo dvaadvacet a jemu čerstvých pětadvacet, s jejími rodiči se prý seznámil až krátce před svatbou. S Dany má herec dceru Simone.

Vystudoval kriminalistiku na University of Miami na Floridě, což se mu v akčních trhácích taky určitě hodí. Za film Král Škorpión (2002) inkasoval Johnson pětapadesát milionů dolarů, což mu vyneslo zápis do Guinnessovy knihy rekordů, protože jeho plat byl nejvyšší, jaký kdy herec obdržel. Ale asi právem, protože je výborný herec.

Johnson má už víc než patnáct let kaskadérského dvojníka Tanoaie Reeda. Kromě toho, že jsou si velice podobní, jsou také vzdálení bratranci, příbuzní prostřednictvím svých pradědů. Mají velice hezký vztah, Reed o Johnsonovi mluví v superlativech jako o nejskromnějším a nejtalentovanějším člověku, kterého zná.

OSUDOVÁ ŽENA

Dwayne Johnson je nyní podruhé ženatý, ale tentokrát byl opatrnější. Vzal si svoji dlouholetou přítelkyni Lauren Hashian, svatba proběhla na Havajských ostrovech. To už ale spolu měli dvě malé dcery a žili společně třináct let. Lauren Hashian je zpěvačka, herečka a producentka, dcera bubeníka rockové skupiny Boston, která už v devatenácti letech proměnila svůj pokoj na studentské koleji v soukromé nahrávací studio. Lauren se ale drží v ústraní, především kvůli dětem. Podle ní prý stačí, že před kamerou tráví tolik času jejich táta…

Seznámili se při natáčení filmu Plán hry, to byl ale Dwayne ještě ženatý s Dany Garcíou. S tou se proto v roce 2007 rozvedl a začal žít s Lauren a od té doby jsou spolu. Deníku People o své druhé ženě řekl: „Ona mě kvůli všemu popichuje, nic pro ni není tabu. A to je na tom to krásné. A já ji také kvůli všemu škádlím. Mám po boku lásku svého života, vedle které se budím každý den a jsem neuvěřitelně vděčný, že mám někoho, s kým můžu kráčet po tomhle světě,“ prohlásil šťastný herec.

DWAYNEOVY TRHÁKY

HRÁČI (2015–2019) Komediální seriál, kde Jonson hraje někdejší fotbalovou star JUMANJI: DALŠÍ LEVEL (2019) V pokračování akční dobrodružné komedie si zahrál hlavní roli KRÁČEJÍCÍ SKÁLA (2004) Postava The Rock mu přinesla nejen slávu, ale i přezdívku RYCHLE A ZBĚSILE: HOBBS A SHAW (2019) V akčních snímcích může Johnson uplatnit svoji výstavní zápasnickou figuru VÍLA ZUBĚNKA (2019) Johnson se nevyhýbá ani rodinným pohádkovým fantasy

KRÁL REMAKŮ

Film POBŘEŽNÍ HLÍDKA z roku 2017 s Dwaynem Johnsonem, Zacem Efronem a Alexandrou Daddario fanoušci původního seriálu příliš nepřijali. „Film, od kterého přirozeně nic moc nečekáte a taky od něj bohužel nic nedostanete. Nová Pobřežní hlídka není dostatečně vtipná, cool ani sexy a sama sebe bere zbytečně vážně…“ napsal například jeden z nich.