Diskutujte: Sem s jablečnými recepty, na které nedáte v kuchyni dopustit. Jak se vám v kuchyni s jablky pracuje? Nebo se do nich raději zakousnete „jen tak“?

Slavnostní jablečný závin

PŘÍPRAVA 45 MINUT * ODLEŽENÍ 40 MINUT * PEČENÍ 40 MINUT

TĚSTO: 500 g hladké mouky * 500 g Hery * 2,5 dl vody * 1 vejce * 1 lžíce octa * špetka soli * hladká mouka na vál * vejce na potření * 50 g nasekaných loupaných mandlí na posypání
NÁPLŇ: 6 jablek * 250 g hroznového vína * 100 g mletých ořechů * 50 g rozinek * hrst čerstvé meduňky * 2 lžíce cukru

  1. V míse smícháme mouku s vejcem, octem a solí a postupně přiléváme vodu. Vypracujeme hladké pružné těsto, vytvoříme z něj bochánek, který zabalíme do mikrotenové fólie a necháme ho v chladničce odležet.
  2. Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu do kříže a zabalíme do něj Heru. Těsto zlehka rozválíme do obdélníku, přeložíme a opět rozválíme na obdélníkový plát. Složíme ho jako noviny a tento postup zopakujeme ještě dvakrát. Hotové těsto necháme v chladničce znovu 20 minut oležet.
  3. Odleželé těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme je na tenké pláty. Každý posypeme nejprve mletými ořechy, pak ho obložíme omytými a na plátky nakrájenými neoloupanými jablky, rozpůlenými bobulemi vína, nasekanou meduňkou a rozinkami, vše pocukrujeme a zavineme. Oba záviny přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je na povrchu rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi. Záviny vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.

Jablečná bábovka s kokosem

PŘÍPRAVA 20 MINUT * PEČENÍ 45 MINUT

360 g polohrubé mouky * 180 g strouhaného kokosu * 150 g cukru * 2 jablka * 2 dl oleje * 2 dl kefíru * 2 vejce * 1 sáček kypřicího prášku do pečiva * tuk na vymazání a strouhaný kokos na vysypání formy

  1. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. V míse smícháme mouku se strouhaným kokosem, cukrem a práškem do pečiva. Přidáme vejce, olej a nastrouhaná jablka, přilijeme kefír a těsto dobře propracujeme.
  2. Těsto nalijeme do bábovkové formy, kterou jsme pečlivě vymazali tukem a vysypali strouhaným kokosem (formu plníme těstem maximálně do tří čtvrtin). Bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 45 minut.
  3. Upečenou bábovku necháme chvíli prochladnout ve formě a pak ji opatrně vyklopíme a talíř a necháme zcela vychladnout.

Ten recept bych chtěla, babi...

Moje babička byla kuchařka za první republiky. Sloužila u pana ředitele nejmenované banky – nosila čistou bílou zástěrku a psala si po večerech recepty do ohmataného sešitu, který jí do služby věnovala její maminka. Bylo to ještě za první republiky. Mladé děvče Boženka z Buštěhradu udělalo terno, když získalo službu v Praze.
Ten zápisník mám. Vybledlou červenou linkou je v něm vyznačeno sedm receptů, na které „utáhneš každýho chlapa, děvenko“. Játra na cibuli a slanině, domácí fleky, guláš na pivu a tak dále. Osmý recept, který bych opravdu ráda měla, v sešítku chybí. Kdybych ho získala a naučila se podle něj péct, nebála bych se pozvat na návštěvu ani prezidenta. Nebo Roberta Redforda v době, kdy hrál ve filmu Takoví jsme byli. Vzpomínáte si, jak se mlsně ptá Barbry Streisand: „Jaký máš koláč?“ Já bych mu v roli Barbry mohla hrdě odpovědět: „Ten nejlepší na světě“ a Redford by byl můj :-)
Vzpomněla jsem si na ten moučník, když jsme pro vás vybírali recepty na tenhle víkend. Babička totiž dělala fantastický štrůdl. V jedné fázi, vzpomínám si na to dobře, visívalo těsto přes celý stůl jako ubrus.
Recept nikomu nechtěla dát, byl to její „majstrštyk“. „To je těžké, žabky,“ odmítala snahu mé maminky a později i nás, vnuček, recept vymámit. Až mnohem později mi došlo, že možná žárlila. Že se jí muselo líbit, když jsme přijeli a pochutnávali si na „jejím“ štrůdlu.
Myslím na to pokaždé, když vyrábím božskou manu podle některého z těch ostatních sedmi červeně podtržených receptů. Měla jsi pravdu, babi. Pár bezva mužských se na ně už chytlo :-), taky spousta kamarádů. Vzpomínky na Tebe voní po jablečném štrůdlu a vlastně se nemračím – ten recept byl prostě Tvůj.

Držím palce, aby se Vám Váš nedělní štrůdl povedl. Jako od babičky!
Vaše Divizna v horkým kafi.cz