Al-Imarát al-Arabíja al-Muttahida United Arab Emirates, jak se Spojené arabské emiráty (SAE) oficiální jmenují, jsou jedním z nejbohatších a nejstabilnějších států arabského světa. V ulicích měst dnes vládne čilý ruch, jezdí tu luxusní auta a většina zdejších budov je na dálku cítit penězi. Důvod je prostý – ropa, které tu právem říkají černé zlato.

Chudá země? Už ne!

Původně však byly emiráty chudou vyprahlou zemí. Není divu, že se obyvatelé v 18. století uchýlili k pirátství. Britové je ale porazili, devíti emirátům vnutili mírovou dohodu a v zemi umístili vojenskou posádku. O porobenou krajinu se ale příliš nestarali, takže emiráty včetně Dubaje byly až do začátku 20. století pouze chudými vesničkami beduínů, rybářů a lovců perel.

Velkoměsta i pouštní oázy

Přelom nastal v roce 1939, kdy šejk udělil první koncesi na těžbu ropy. Původně chudý kraj rychle zbohatl. V roce 1971 vznikly Spojené arabské emiráty zahrnující sedm z devíti emirátů britského protektorátu. Ze zbylých dvou, Bahrajnu a Kataru, se staly samostatné země. Dnes jsou emiráty rozvinutou zemí, ve které najdete moderní velkoměsta i místa tradičního klidu obyvatel pouště.

Turisty láká Dubaj

Hlavní turistickou destinací a zároveň druhým nejbohatším emirátem je Dubaj. Značné zisky však městu neplynou jen z těžby ropy, ale i z obchodu. Dubaj se pyšní obrovským komplexem suchých doků, frekventovaným letištěm a zónou volného obchodu. Na druhou stranu tu není mnoho historických památek, nejstarší stavbou je Al-Fahidi, pevnost předků nynějších šejků postavená na začátku 19. století. Dnes je tu městské muzeum, další exponáty pak návštěvníci uvidí v domě šejka Saeeda, děda současného vládce Dubaje.

Tipy Kafe.cz: Kam za nákupy?

  • Velmi zajímavým místem pro turisty i obchodníky z celého světa je vyhlášené zlaté tržiště (Gold Souk), na kterém se dají koupit snad všechny druhy zlata za nízké ceny. Dubajský zlatý trh sice nemá charakter typického arabského tržiště, spíše je to dlouhá třída plná malých krámků se zlatem, ale i tak je zdejší atmosféra hodně působivá. Před obchody halekají prodavači, uprostřed davů koupěchtivých lidí se procházejí policisté. Po zuby ozbrojení muži zákona pak střeží i všechny východy z tržiště.
  • I když oficiální měnou je dirham (1 DH je asi 9 až 10 Kč), u většiny obchodníků můžete bez problémů platit v Eurech či dolarech. Bez problémů se zde navíc domluvíte anglicky. Stejně jako v dalších arabských zemích se připravte na smlouvání.
  • V Dubaji se vyplatí i nákupy elektroniky, parfémů, oblečení, nebo koření – to výhodně pořídíte například na trhu Spike Souk.

Mešity jen pro věřící

Arabský svět ale nejsou jen nákupy, ale i islám. Zřejmě největší mešitou v Dubaji je Jumeirah Mosque. Moderní, ale velmi důstojná stavba, je však turistům zapovězená. Stačí se jen přiblížit k otevřeným dveřím svatostánku, aby vás začaly sledovat ostříží zraky muslimů. Nepovolený vstup do mešity se totiž považuje za znesvěcení. Říká se, že v některých arabských zemích existuje několik mešit přístupných nevěřícím, tady v emirátech to však neplatí. Před vchodem odložené boty modlících se muslimů jsou pro všechny němým varováním..

Tip Kafe.cz

  • V Dubaji můžete navštívit i jedno z největších nákupních středisek planety, které zde otevřeli teprve nedávno. Jmenuje se Dubai Mall a najdete v něm kolem 1 200 obchodů s nejrůznějším zbožím. Více na www.malloftheemirates.com.
  • Dalším velkým nákupním střediskem je Deira City Center. Více na www.deiracitycentre.com.

Teplo i v zimě

Největší turistickou devizou Dubaje je zdejší podnebí. Většinu roku tady převládá subtropické slunečné klima. V letních měsících se teploty pohybují okolo 40°C. Když u nás vládne zima, návštěvníci emirátů se koupají v příjemně teplém moři. Ostatně právě proto je Dubaj v zimních měsících častým cílem turistů z České republiky.

Luxus za příznivou cenu

Úžasně azurově modré moře jako vystřižené z kýčovitých filmů, pláže z nejjemnějšího písku, vodní parky, nebo možnost potápění za krásami korálového podmořského světa, patří mezi hlavní lákadla. O pobřeží hoteliéři dobře pečují. Pláže jsou udržované a čisté. Samozřejmostí jsou bazény se sladkou vodou. Součástí hotelů jsou i sportoviště – tenisové a squashové kurty, půjčovny vodních skútrů či golfová hřiště.

Ideální pro rodiny s dětmi

Pro rodiny s dětmi jsou emiráty naprosto ideální destinací. Na hotelových plážích, které se jen zvolna svažují do moře, malým návštěvníkům nehrozí žádné nebezpečí (nejsou tu mořští ježci jako v Chorvatsku ani velké vlny jako ve Španělsku). Navíc se o jejich bezpečí stará pobřežní hlídka. Pokud děti omrzí koupání v moři, mohou se vrhnout do světa zábavy v aquaparcích. Za návštěvu stojí i zdejší poušť. V hotelu si turisté mohou pronajmout terénní vůz i s řidičem, který je proveze po písečných dunách.

Za velbloudy i tabákem

Hluboko v poušti je možné navštívit speciální velbloudí farmy – líhně závodních velbloudů. Jen hrstka vyvolených zvířat se ale dostane na závodní dráhy v Dubaji, kde na jejich vítězství bohatí šejkové sázejí tisíce dirhamů. Na konci pouštního dobrodružství vás čeká posezení v tradiční arabské vesničce. K lahodným pokrmům se – jako ve většině arabských zemí – pije mátový čaj, vzduchem se line vůně tabáku z vodní dýmky a na malém koberci tancuje břišní tanečnice. Zpátky z ráje do hotelu je možné vyrazit džípem nebo stylově na velbloudu…

Kafe.cz zjistilo:

V Dubaji najdete opravdu velké příležitosti k nákupům, a to nejrůznějšího zboží za minimální ceny. Například počátkem roku zde pořádají Dubai Shopping Festival. Kvůli němu sem turisté míří za výraznými slevami.

Informace na internetu:

  • www.visitdubai.info
  • www.dubaicityguide.com