Z letiště Praha tam létají pravidelné linky každý den.
Dubaj je nejlidnatější a druhý největší ze sedmi arabských emirátů - přímo ve městě Dubaj žije 99 procent veškerého tamního obyvatelstva.

Samotné město se nachází uprostřed pouště a je tu krásně po celý rok. Většinu roku až příliš „krásně“: jelikož se přes léto teploty pohybují okolo 50 °C, je opravdu nejvhodnější doba pro návštěvu zima.

Město i země Dubaj jsou plné superlativů. Nabízejí mrakodrapy, honosné ulice, pláže lemované nejmodernějšími hotely i řadu skutečně „bláznivých“ projektů. Nedávno zde byly dokončeny umělý ostrov ve tvaru palmy i nejvyšší budova světa Burj Khalifa vysoká neuvěřitelných 828 m. Ve výstavbě je umělé souostroví ve tvaru zeměkoule, kde si zájemci můžou pořídit kterýkoli stát na světě.

Při své návštěvě si nenechte ujít nejslavnější dominantu Dubaje – jediný sedmihvězdičkový hotel na světě Burj Al Arab. Luxusní hotel ve tvaru napnuté plachty se vypíná do výšky 321 m a je to také nejvyšší hotel na světě. Stojí na uměle vybudovaném ostrůvku 280 m od pobřeží, se kterým je spojen úzkým mostem. Ceny pokojů se zde šplhají velmi vysoko.

Můžete se sem ale podívat i bez toho, že zaplatíte tisíce dolarů: zajděte do hotelu třeba na snídani nebo čaj o páté (podává se mezi třetí a pátou hodinou odpoledne).

Před 50 lety byste přitom dnešní Dubaj hledali marně. Stálo zde jen několik málo chýší a beduínských stanů. Nefalšovanou atmosféru tradičního Orientu si nyní můžete vychutnat v centru Bur Dubai a Deiry, kde naleznete řadu mešit, původních starých domů, malých arabských a indických restaurací či pravý arabský trh s kořením.

Pláž s bílým pískem

Kousek odtud je také pravděpodobně největší zlatý trh na světě – Gold Souk. Obě staré čtvrti od sebe odděluje mořský záliv, který křižují tradiční dřevěné bárky.

Pokud hledáte především pohodlí a máte rádi slunce a moře, určitě vás uspokojí pláž Jumeirah s bílým pískem a řadou luxusních hotelů. V Dubaji se neplatí žádné daně, proto je to ta správná volba i pro nákup značkového zboží, parfémů, zlata či perel.

Pokud se tam vypravíte na jaře, můžete navštívit nákupní festival, jenž se tu každoročně koná. Nebo počkejte s nákupy až na poslední chvíli: duty free obchody na letišti jsou takové jako celá Dubaj – ohromující, luxusní a je jich opravdu mnoho.

Dubaj v číslech

  • Název: Emirát Dubaj (součást Spojených arabských emirátů)
  • Počet obyvatel: 2,3 milionu
  • Hlavní město: Dubaj
  • Národnostní složení obyvatel: Dubajci – 17 %, Indové – 42,3 %, Pákistánci – 13,3 %, Evropané – 0,9 % atd.
  • Ekonomika: ropa rychle dochází, země se proto orientuje na obchod a turistiku