ROMANTICKÉ DRAMA

Doktor Živago, ČT 2, 1. 6. 2012, 21:00

Divácky i kritikou oceňovaný film měl v amerických kinech premiéru 22. prosince 1965 a příští rok při udělování Cen akademie získal celkem pět Oscarů. Z pochopitelných důvodů se nedalo natáčet v autentickém prostředí, a tak film vznikal v rozsáhlých dekoracích předrevoluční Moskvy, postavených ve Španělsku, venkovské zimní exteriéry byly natočeny ve Finsku a některé záběry strastiplné pouti vlakem v Kanadě. Dobová kritika režisérovi vytýkala zjednodušené, příliš idealizované zobrazení bolševické revoluce a násilné zapojení milostného příběhu do bouřlivých historických událostí. Režisér Lean, který byl proslulý bezmeznou trpělivostí s lidmi i s rozmary přírody a perfekcionistou do morku kostí, strávil přípravami a realizací Doktora Živaga tři roky. Dávno po tom, kdy se na většinu Leanových kritiků a jejich příkré soudy zapomnělo, si Doktor Živago získává další generace diváků, kteří se rádi nechají unášet příběhem "lásky uchvácené ohněm revoluce", jak trefně hlásal dobový slogan.

Kafe.cz zjistilo:

  • Rozsáhlá stejnojmenná předloha ruského básníka a romanopisce Borise Pasternaka (1890–1960) obsahuje řadu autobiografických prvků. Autor ji dokončil v roce 1956, ale ve své vlasti ji nemohl uveřejnit. Rukopis se nejdřív dostal do Itálie a v roce 1958 byl s velkým úspěchem vydán v překladech do osmnácti jazyků. Téhož roku mu byla udělena Nobelova cena za literaturu, ale Pasternak ji musel na nátlak sovětských úřadů odmítnout (cenu přijal až básníkův syn Jevgenij v roce 1989). Poslední léta svého života strávil ve svém domě v Peredělkinu blízko Moskvy. Doktor Živago byl v Sovětském svazu vydán teprve v roce 1987.

ŽIVOTOPISNÉ DRAMA

Letec, ČT 1, 2. 6. 2012, 20:55

Neúnavný dobrodruh Howard Huges, který miloval rychlost a nebezpečí, jeden z nejbohatších Američanů své doby, ale také nenapravitelný sukničkář a psychicky nemocný člověk, posedlý nejrůznějšími fobiemi - tato komplikovaná osobnost dvacátého století se v roce 2004 stala předmětem nákladné filmové biografie Letec. Režisér Martin Scorsese je známý svojí zálibou v hollywoodské historii a také patří k jejím největším znalcům. Scénář Letce, jehož autorem je chicagský dramatik John Logan, se soustředil na bouřlivé dvacetiletí (1927–1947), ohraničené počátkem natáčení ambiciózního leteckého snímku z první světové války Pekelní andělé a zkušebním letem Hughesova legendárního letadla Herkules. Značné prostředky byly věnovány vystižení dobové atmosféry i angažování předních hereckých představitelů. Vedle Leonarda DiCapria v titulní úloze se tu objevují např. Cate Blanchettová v roli Hughesovy přítelkyně Katharine Hepburnové, Kate Beckinsaleová jako jiná filmová hvězda Ava Gardnerová a Jude Law jako bouřlivák Errol Flynn. Ve spolupráci se svým stálým kameramanem Robertem Richardsonem zvolil Scorsese pro jednotlivá období odlišné barevné ladění, např. na začátku se zcela obešel bez červené, přesně ve stylu dvoupásového technicoloru, používaného na přelomu dvacátých a třicátých let, a postupně barevnou škálu doplňoval. Snímek nakonec získal z jedenácti nominací pět Oscarů.

ROMANTICKÁ KOMEDIE

Kate & Leopold, TV Nova, 2. 6. 2012, 17:00

Pravou lásku prý nerozdělí nic, dokonce ani propast času. Mladý britský vévoda Leopold v dubnu 1876 místo plesu, na kterém si má vybrat nevěstu, sleduje podivného muže a během potyčky na rozestavěném newyorském mostě se oba propadnou časovou smyčkou do roku 2001. Tam se seznámí s energickou manažerkou Kate McKayovou. Její názory na život moderní ženy, počínaje večeří z polotovarů a konče emancipací, jsou pro Leopolda mnohem méně pochopitelné než vynálezy, které ho obklopují. Bude z toho láska?

AKČNÍ DRAMA

Wanted, Prima FTV, 2. 6. 2012, 22:45

Quentin Tarantino přirovnal Noční hlídku ruského režiséra Timura Bekmambetova ke stejně přelomovému snímku, jakým byla trilogie Pán prstenů. I díky tomuto „doporučení“ dostal jeden z nejtalentovanějších režisérů současnosti příležitost natočit svůj první hollywoodský velkofilm - Wanted. A Timur do toho šlápl ve velkém stylu, když se ujal režie adaptace drsného akčního komiksu Wanted, v němž před kamerou dirigoval hvězdy svítivosti Jamese McAvoye, Angeliny Jolie a Morgana Freemana.

ROMANTICKÉ DRAMA

Pravidla moštárny, ČT 2, 3. 6. 2012, 22:40

Strhující, laskavě laděný příběh o hledání lásky a přátelství byl natočen podle románu Johna Irvinga (Hotel New Hampshire, Svět podle Garpa), jenž se stal čtenářským bestsellerem. Do filmové podoby jej převedl režisér Lasse Hallström, který hořko-sladký děj natočil s nadhledem a velmi přesvědčivě. Za pomoci nádherné přírody, jež je kulisou působivých obrazů, kameraman Oliver Stapleton doslova čaruje se světlem, barvami, náladami a atmosférou. Vedle Michaela Cainea ve vděčné roli doktora Wilbura Larche zaujme mladý Tobey Maguire jako Homer Wells. Zajímavé jsou i epizodní postavy svými plasticky vykreslenými charaktery, výborná je také Charlize Theronová v úloze svůdné Candy, která prostě neumí být sama. Ze sedmi nominací byl film nakonec oceněn dvěma Oscary.

ČESKÝ FILM

Líbáš jako Bůh, Prima FTV, 3. 6. 2012, 20:00

Středoškolská profesorka francouzštiny a literatury Helena Altmanová patří k oblíbeným pedagogům. V pracovním životě se jí sice vede skvěle, ovšem v tom osobním ji čekají nepředvídatelné věci. To všechno Helenu zaměstnává natolik, že jí na vlastní osobní život a vlastní city jaksi nezbývá čas. Ale přesto jednoho dne přijde to, co obvykle přichází, když to už ani nečekáme. Helena se za pohnutých okolností seznámí s lékařem záchranné služby Františkem. A bláznivě se do něj zamiluje! Začíná bouřlivý příběh plný vášně, rozchodů a návratů, v němž zamilované dvojici komplikují vztah plánovitě či neplánovaně jak partneři, tak i další členové rodiny...