Kufr a příruční zavazadlo – to jsou dvě věci, které se do letadla vyplatí pořádně zabalit. Řada lidí většinou vše zabalí do velké tašky či kufru a odevzdá do zavazadlového prostoru. Jenomže experti radí nepodceňovat právě příruční zavazadlo. Kufry se totiž občas ztrácejí…

Co zabalit do příručního zavazadla:

  • Mějte u sebe jedno kompletní převlečení, tedy prádlo, tričko a kalhoty, sukni, nebo kraťasy, podle toho, do jaké země a do jakého počasí letíte. Tak se vám nestane, že v případě ztráty kufru se nebudete mít do čeho převléknout.
  • Peníze a všechny doklady mějte vždy u sebe, nikdy je nedávejte do zavazadla, které na letišti odevzdáváte.
  • Na palubu si vezměte také fotoaparát, kameru a mobilní telefon, i když musí být vypnutý,
  • Veškeré léky, které potřebujete, dejte také do příručního zavazadla.
  • Pozor na kosmetiku – do letadla si můžete vzít jen tu, která je povolena. Na tekuté věci, jako jsou šampony a sprchový gel, raději zapomeňte, i když by se vám v cizině hodily.
  • Pití na palubu letadla sice vzít nesmíte, ale čokoláda, která vám dodá energii, se na cestu může hodit.

KAFE.cz zjistilo:

  • Maximální rozměry kabinového zavazadla by neměly přesáhnout rozměry 56x45x25 cm.
  • V příručním zavazadle nesmíte převážet vodu a ostatní nápoje, polévky, sirupy, parfémy, gely, včetně vlasových a sprchových, pasty, včetně zubní, líčidla, krémy, pleťové vody a oleje, spreje, obsahy nádob se zvýšeným tlakem, včetně holící pěny, jiné pěny a deodorant, směsi látek kapalných s pevnými a všechny ostatní věci podobné konzistence. Zapomeňte také na veškeré ostré předměty (např. nůžky, nože, pilníčky, zbraně apod.).
  • Výjimku tvoří parfémy, alkohol a věci koupené v Duty Free Shopech, které však můžete převážet jen v plastových sáčcích, do nichž vám je uzavře personál prodejny.

Co ve svém zavazadle asi vozí Pamela Anderson?

Co zabalit do kufru:

  • Pokud to u vás při balení vypadá, že se stěhujete, protože všude máte hromádky oblečení a kosmetiky a nevíte, co si vzít s sebou, zkuste radu odborníků – určete si priority. Na týdenní dovolenou s sebou nemusíte vozit celou skříň. Oblečení vybírejte dle doby a počasí země, do níž jedete. Teplá bunda vám v Egyptě asi na nic nebude, stejně jako sexy průhledné tílko v zimě na horách.
  • Na cestování volte raději oděvy, které se nemačkají a jsou praktické i svými barvami. Bílé kalhoty jsou sice parádní, ale jsou velmi náchylné k ušpinění. Tmavší barvy jsou mnohem vhodnější.
  • Berte si z kosmetiky jen to nejdůležitější. Pleťovou masku, která se aplikuje jednou týdně, s sebou přece vozit nemusíte, stačí ji použít před a po návratu. Neberte s sebou velká balení, buď si kupte cestovní, anebo vše odlijte do menších lahviček, jinak vám zbytečně zaberou místo a zvýší hmotnost kufru.
  • Redukujte i počet bot, které si vezete. Nemusíte mít ke každým šatům speciální model. Boty, které se rozhodnete zabalit, navíc můžete využít – respektive jejich prostor uvnitř. Do něj můžete uložit ponožky, pásky, anebo i věci, u nichž hrozí rozbití. Boty – hlavně ty zavřené – poslouží jako bezpečná schránka.

KAFE.cz zjistilo:

Pozor na hmotnost zavazadla. Vždy se informujte u letecké společnosti, s níž letíte, kolik smí kufr vážit, jinak vás čekají velmi vysoké doplatky za překročený limit. Společnosti většinou přepravují zavazadla do 20 kg na osobu. Není to příliš, nezapomeňte, že i prázdný kufr něco váží!

A jak balíte svoje věci vy?