Každý rok po Vánocích se to nevhodnými dárky jen hemží. Ještě před pár dny jste se těšila, že pod stromečkem najdete to, co jste si přála, jenže jste se místo radosti dočkala zklamání. Partner koupil něco jiného, než jste chtěla.

Věděli jste, že:
  • 68 % lidí kupuje konkrétní vánoční dárky.
  • Až 26 % lidí dává místo dárku do obálky peníze.
  • 3 % lidí nekupuje vůbec žádné dárky.
  • Každé 10. zvíře, které bylo vánočním dárkem, se vrací do útulku.
  • Až 25 % lidí obdarovává nevhodnými vánočními prezenty, které sami dostali, někoho jiného.

Vy jste zklamaná, on září

Jste smutná, zklamaná. Mrzí vás, že jste se těšila na něco, co jste nakonec vůbec nedostala. Hlavně, že vy jste mu darovala přesně to, co chtěl, a on zářil radostí. To, že vy jste se málem rozbrečela, nezaregistroval. A teď se vám honí hlavou – jak mu to říct a co udělat s nevhodným dárkem?

Nevhodný dárek: Říct, nebo mlčet?

Vánoční dárky mohou být citlivé téma. Každý je kupuje s dobrým úmyslem, aby druhému udělal radost. Jenže ne vždy se trefí do vkusu, nebo ve snaze ušetřit sáhne po levnější variantě. A zklamání je tu pak dřív, než se nadějete. Možnosti máte dvě – buď nevhodný dárek překousnete, poděkujete a dotyčnému neřeknete nic. Nebo mu opatrně sdělíte, že se ve výběru netrefil. Druhá varianta je nezbytná v případě, že dárek chcete vrátit či vyměnit.

KAFE.cz zjistilo:

Na co máte nárok při vrácení dárků?

  • U zboží koupeného přes internet můžete využít 14denní lhůtu pro vrácení zboží bez udání důvodu.
  • Pokud máte od zboží paragon a od jeho koupě neuplynula příliš dlouhá doba, většina obchodů vám je vymění, případně vrátí peníze. Lhůta bývá většinou 30 dnů od nákupu.
  • Nemáte-li doklad o koupi, ale dotyčný platil kartou, lze platbu dohledat.
  • Nemůžete-li dárek vyměnit nebo vrátit, zkuste jej prodat přes internet a získat peníze na věc, kterou si sama vyberete.

KAFE.cz doporučuje:

Jak říct partnerovi, že koupil nevhodný dárek?
Nejlépe na rovinu, ale velmi opatrně. Nejdříve ho pochvalte, že se vám dárek moc líbí, ale že by se vám více hodil jiný. Nebo že konkrétní věc z nějakého důvodu nemůžete nosit, i když byste ráda (špatná velikost, barva, střih, značka), protože vybral to nejlepší. Pokud má paragon, můžete do obchodu zajít spolu a věc vyměnit, aby přesně vyhovovala.