Co budete na 4 porce potřebovat:

4 ks zaječí stehno
80 g špek
50 g olej
200 g mrkev
200 g celer a petržel
200 g cibule
20 g rajčatový protlak
60 g švestková povidla
30 g cukr krupice
0,5 l vývar ze zajíce nebo zvěřiny nebo kuřecí
celý pepř, tymián, nové koření, bobkový list
sůl, bílý pepř
40 g brusinky
12 ks sušené švestky
12 ks mandle oloupané

Postup:

Zaječí stehna opatrně vykostěte od poslední kosti ve stehně. Opepřete, dejte špalek špeku, svažte a osolte.
Na oleji stehna opečte z obou stran, vyjměte a nechte stranou.
Na výpeku orestujte mrkev, celer, petržel nakrájené na kostky do zlatova, pak přidejte cibuli nakrájenou na kostičky, tymián, celý pepř, nové koření a bobkový list. Do takto připraveného tmavého základu přidejte cukr zkaramelizovat, pak rajčatový protlak orestovat a nakonec švestková povidla. Zalijte červeným vínem, přidejte opečená stehna a pomalu duste. Jakmile se víno vyvaří, podlévejte vývarem a duste do měkka. Měkkáé stehna vyjměte, svařte na půl litr omáčky a dle potřeby zahustěte jíškou. Propasírujte přes jemný cedník a dle potřeby dochuťte cukrem. Nakonec přidejte brusinky a sušené švestky naplněné mandlemi.

Kořenová zelenina na ozdobu

Co budete potřebovat:

100 g mrkev
100 g celer
100 g petržel
30 g olej
sůl
petrželka na ozdobu

Postup:

Zeleninu nakrájejte na kostičky a orestujte na oleji do zlatova a změknutí. Nakonec osolte a přidejte petrželku nasekanou najemno.

Bramborový knedlík s perníkem

Co budete potřebovat:

0,5 kg uvařené oloupané brambory
200 g hrubá mouka
20 g bramborový škrob
sůl
1 ks vejce
50 g žloutky
100 g perník

Postup:

Perník rozmixujte v mixéru najemno nebo ho roztlučte ve hmoždíři.
Brambory najemno nastrouhejte, přidejte mouku, škrob, sůl, vejce a žloutky. Rychle zamíchejte těsto. Těsto lehce rozválejte na stole posypaném moukou. Do 2/3 těsto posypejte tenkou vrstvou perníku. Zarolujte a vařte na páře 25-30 minut. Rozkrájejte na plátky.

TIP: Knedlíky lze zabalit do potravinářské fólie a vařit na páře.

Další úžasné recepty najdete v časopisu Gurmet!