Ideální by bylo mít své tělo zmapované tak, abychom nemuseli běžet k lékaři s každou maličkostí. Hodně pomůže obyčejný teploměr, který potvrdí, že na nás „něco leze“. Doma si můžeme také měřit tlak a tep a podle toho se zachovat.

V současné době existuje řada testů, které lze volně koupit v lékárnách nebo pomocí internetu. Měli bychom je však vždy považovat za orientační a v případě jakékoli pochybnosti se obrátit na lékaře.

Včasná informace, i když získaná jen v domácích podmínkách, může odhalit nástup nemoci a zkrátit tak dobu její léčby. Testy určené k domácímu použití jsou jednoduché a výsledky známe během několika minut. Co všechno můžeme zjistit?

Potřebuju antibiotika, nebo ne?

„Ráda bych upozornila na test CRP, ten je aktuální především teď, v době chřipek a nachlazení. Jde o novinku, která není pacientům ještě příliš známa.

Co dalšího lze domácími testy zjistit

  • Zda jde o vaginální kvasinkovou infekci, či infekci močových cest.
  • Obsah alkoholu v dechu.
  • Celkový a HDL cholesterol. Rychle a jednoduše zjistíte, jestli správně dodržujete předepsanou dietu, nebo zda je léčba snižující hladinu cholesterolu účinná. Vyhnete se tak pozdějším komplikacím, například infarktu myokardu.
  • Nemáte-li alergii na roztoče, mléko, kočky, vejce, jestli vás netrápí senná rýma či vzdušné alergie.