Šatna byla dlouho spíše luxusem, a to kvůli nedostatku místa v panelákových bytech. Ovšem i tehdy, není-li součástí projektu a vy v bytě nebo domě najdete vhodný prostor, můžete si šatnu zařídit. Nemusí jít nutně o zvláštní místnost, šatnu lze získat i oddělením části pokoje optickou dělící příčkou nebo sestavou skříní. A taková šatna vás draho nevyjde!

Šatny jsou opět tady

V současné době se šatny opět vracejí do domů a novostaveb jako součást standardního vybavení. Navrhují se dokonce i do malých bytů – pochopitelně v odpovídajících rozměrech, a tak se praktického prostoru pro skladování věcí nemusejí vzdávat ani ti, kteří nechtějí investovat do větší nemovitosti.

Šatna jako hygienický filtr

Šatny vznikají díky moderním trendům i ve starých domech například přestavbou komory, u historických domů se pak využívají tzv. pokojíky pro služku nebo kabinety. V ideálním případě by měla šatna oddělovat prostor předsíně a obytné části ložnice s koupelnou. Takto vytvoří tzv. hygienický filtr v klidové zóně bytu.

Velký dům? Šatna v každém patře!

Prakticky umístěná je také šatna u vchodu v předsíni, kterou využijete zejména pro sezónní oblečení, bundy, kabáty, boty a doplňky jako jsou čepice, rukavice, šály či klobouky. Dále by se prostor šatny měl objevit v návaznosti na prostor ložnice, koupelny a haly. Ve vícegeneračním domě je dobré počítat s menší šatnou na každém patře.

Chybět nesmí zrcadlo

Šatny je třeba navrhovat jako prostor pro oblékání a úpravu zevnějšku ve formě průchozí nebo slepé chodby, anebo jako prostory v ložnici vymezené po jedné nebo obou stranách skříněmi. Od okolního prostoru bývají odděleny nejčastěji posuvnými dveřmi či jen opticky s volným průchodem. Součástí každé šatny by mělo být velké zrcadlo umístěné tak, abychom mohli z určitého místa vidět dobře celou postavu. Zrcadla používáme v šatnách i k optickému zvětšení prostoru.

Osvětlení a větrání je základ

Z hlediska technického by měly být šatny prostorem s kvalitním osvětlením, dobrým odvětráváním a zajistit bychom měli také příjemnou teplotu pro oblékání. Kvalitní vytápění a temperované podlahy jsou důležité i z hlediska důkladného vysušení mokrých oděvů zvláště v podzimních a zimních měsících.

Kafe.cz zjistilo: Na kolik vás vyjde šatna na míru?

Martin Robauš, firma Indeco:
„Záleží na velikosti, doplňcích a materiálech. Například šatna široká 3 metry u dveří a 2,1 metru u zdi, hluboká 2,3 metru a vysoká 2,55 metru přijde orientačně na 41 tisíc korun včetně montáže.“
Zdroj: idnes.cz