Volný čas zdaleka nepředstavuje jen odpočinek. Vrátíme se domů a to, co nás čeká, není horká koupel, ale praní, žehlení, vaření nebo mytí podlahy. Více či méně náš volný čas vyplňuje práce v domácnosti, která bohužel padá často právě na bedra ženské části populace.

Muži se domácnosti věnují pětkrát méně

Podle posledních výzkumů sice souhlasí s rovnoprávným dělením práce mezi muže a ženy většina populace, ale realita je poněkud odlišná – ženy stráví domácími pracemi v průměru 28 hodin týdně, muži jen 6 hodin. To může být obzvláště problematické v situacích, kdy mají oba manželé náročné zaměstnání a oba pracují na svém profesním rozvoji.

Kdo pracuje víc?

V mnoha případech mohou právě neshody na téma úklidu a domácích prací vnášet nepříjemnou atmosféru do našich domovů. Zejména se jedná o případy, kdy má jeden z partnerů pocit, že toho dělá více než ten druhý a zbývá mu málo času pro své osobní koníčky a relaxaci. Často pak řešíme, kdo z nás má důležitější povinnosti a komu zbývá více času na domácí práce.

Kafe.cz zjistilo:

  • Typicky ženské práce, jako je vaření, praní a žehlení, vykonávají z 80 % ženy, úklid a mytí nádobí pak ze 70 %.
  • Muži nejvíce pomáhají s nákupy, děti s mytím nádobí.
  • Podle výzkumu Sociologického ústavu Akademie věd tráví ženy domácími pracemi 4,1 hodiny denně, muži pak 1,83 hodiny. Pokud se k tomu přidá péče o děti, zabere vše ženám 9,39 hodin denně.

Hospodyně možná vyjde levněji

Někdy se ale trápíme zbytečně neshodami s partnerem, ačkoliv řešením v naší situaci by bylo najít si na úklid pomoc. To můžete zkusit jak přes agentury, tak na inzerát, nebo díky referencím známých. Že se vám to zdá jako zbytečná investice? Spočítejte si, kolik stojí hodina vaší práce – v mnoha případech dojdete k závěru, že efektivnější by bylo najít si paní, která přijde jednou za týden udělat generální úklid, než se neustále stresovat.

Spolupracovat by měl každý

V současné době již nevnímáme rozdělení domácích prací na mužské a ženské, a už vůbec není možné, aby veškerá tíha fungování domácnosti byla kladena jen na ženskou polovičku. Nejlepší je dohoda, každý totiž dělá rád něco jiného a některé činnosti jsou z povahy věci spíše vhodnější pro muže, jiné pro ženy. Někdy můžete uklízet společně. I děti by měly rodičům pomáhat, a to podle svých sil, věku a schopností – vynést koš nebo utřít nádobí pro ně určitě nebude problém.

Stanovte si pravidla

I v případě úklidu je ideální najít si vlastní systém, který bude vyhovovat celé rodině. Každý má nějakou povinnost a rozdělení prací je vyvážené podle toho, kolik má kdo práce, kolik času tráví doma a jak náročné jsou jeho dny. Žádném případě se ale nepokoušejte být dokonalá. Možná se vám podaří mít domov jako ze škatulky, ale může se také stát, že budete zanedbávat členy rodiny, kteří by vás raději viděli milou a spokojenou, než vyčerpanou a mrzutou – zato s uklizeným bytem za zády.

Tipy Kafe.cz:

  • Chcete aby váš domov vypadal uklizený ačkoliv vy i manžel máte mnoho práce a děti netráví doma příliš mnoho času? Nemusíte si najímat hospodyni, někdy pomůže i chytré řešení prostoru.
  • Snažte se volit takový nábytek, který má mnoho úložného prostoru. Tam je možné schovat celou řadu věcí, aniž by byly na očích.
  • Volte takovou výzdobu, abyste nemusela denně utírat prach na poličkách, soškách a dekoračních předmětech. Váš byt tak bude snadno udržovatelný.