Obecně pro kohokoli, kdo zdravotní péči potřebuje, ovšem s podmínkou, že je možné ji kvalitně poskytnout v domácích podmínkách.

„Rozhodně bych chtěl vyvrátit mýtus, že domácí péče je určena jen nemohoucím seniorům, jak bývá zjednodušeně prezentována. Můžou ji efektivně využívat rovněž lidé v produktivním věku či dokonce děti,“ říká MUDr. Ferdinand Polák, náměstek pro zdravotní péči Ministerstva zdravotnictví ČR.

Na co máte nárok?

Je-li domácí zdravotní péče indikována, je v předepsaném rozsahu plně hrazena ze zdravotního pojištění. Pokud byste chtěli péče více, musíte si připlatit. Například když lékař předepíše dvě návštěvy denně, ale vy byste chtěli tři, pak si jednu hodinu zaplatíte.

Kvalitní agentury domácí péče mají své ceníky uvedeny na internetových stránkách, takže budete předem vědět, o jakou částku půjde. „Rozhodně se vyhněte podezřele levným a nesrozumitelným nabídkám. Jde přece o vaše zdraví,“ radí Ferdinand Polák.

Kam se obrátit?

V případě, že váš příbuzný prodělal nějaké závažné onemocnění či úraz (infarkt myokardu, mozková mrtvice, zlomenina stehenní kosti, ale i mnoho jiných) a vy máte zájem o domácí péči, obraťte se na praktického lékaře nebo ošetřujícího lékaře v nemocnici. Ti by vám měli pomoci s výběrem kvalitní agentury domácí péče.

Také si můžete takovou agenturu najít sami na internetu. Stejně jako ve všech oborech i zde platí, že některé jsou výborné a jiné horší. V případě, že nebudete s kvalitou poskytování služeb spokojeni, nebojte se ozvat a agenturu případně vyměnit.

Proč doma?

Důvodů pro domácí péči je mnoho. Od na první pohled jasných, jako je příznivý vliv na psychiku pacienta, až po ty pro laika méně viditelné, ovšem z odborného hlediska důležité: například doma je prakticky nulové riziko nozokomiálních nákaz (tj. nákaz přenášených v nemocnici z pacienta na pacienta), pacient tam mnohem lépe spolupracuje a jeho nemoc celkově přijde levněji. Na druhou stranu je domácí péče proti nemocniční o něco náročnější organizačně.