Když se s partnerem rozhodnete pořídit si domácího mazlíčka, vybírejte pečlivě. Záleží nejen na tom, co se vám líbí, ale také na tom, kolik do něj můžete investovat času a financí. Přinášíme tipy na zvířata a rady, proč si je pořídit, anebo na ně naopak zapomenout.

Věděli jste, že:

  • 64 % Čechů má psa anebo po něm touží.
  • Přes 30 % Čechů má kočku anebo si ji chystá pořídit.
  • 48 % lidí uvažuje, že by si domů pořídilo papouška anebo už ho vlastní.
  • Třetí nejoblíbenější zvířata v domácnostech jsou rybičky.
  • Z exotických zvířat v domácnostech vládne želva.

Pes: Pozná i rakovinu!

Nejoblíbenějším domácím mazlíčkem u nás je pes. Z lidí, které si nějaké zvíře domů pořídili, jich psa zvolilo 75 %. Není se čemu divit. Pes umí být vaším nejvěrnějším přítelem, poslouží jako hlídač, ale i jako skvělý společník pro osamělé. Chcete zhubnout? Pak je pro vás pes ideální. Choďte s ním na dlouhé procházky, anebo si pořiďte větší plemeno a jezděte s ním cvičit. Podle kanadského průzkumu jen chůzí se psem na krátké procházky stráví lidé až 300 minut týdně.

Proč ještě si pořídit psa? Pes je také skvělý lékař! Mnoho případů a studií prokázalo, že dokáže u svého majitele rozpoznat řadu druhů rakoviny. Psi žijící s diabetiky poznají, kdy jim nebezpečně klesá hladina cukru a umí předvídat i epileptický záchvat. Plánujete děti? Pak si zvolte psa. Je prokázáno, že v rodinách, které ho vlastní, trpí děti mnohem méně na ekzémy. Navíc je starost o psa dobrou přípravou na péči o miminko.

Proč si psa nepořizovat? Pes se stane dalším členem vaší rodiny a starat se o něj nemusí být zrovna jednoduché. Zabere vám spoustu času a musíte počítat s tím, že vás bude něco stát. Kromě toho může nastat problém, když budete chtít odjet na dovolenou a psa vám nebude mít kdo pohlídat. Řešením jsou v tomto případě jedině psí hotely. Pokud nejste neustále doma a nemáte příliš peněz, pak raději volte jiné zvíře.

Kočka: Odežene stres!

Tři lidé z deseti u nás kočku mají anebo si ji chtějí pořídit! Proč? Kočka je na rozdíl od psa časově nenáročná, je soběstačná, můžete si ji nastěhovat do bytu a není třeba s ní chodit na procházky. Umí se přitulit, navíc až 60 % dne prospí. Naprosto ideální zvíře, říkají mnozí! I do kočky ale musíte investovat a také je třeba počítat s tím, že se dožívá až 15 let. Pro chvilkové povyražení není ideální.

Proč si ještě pořídit kočku? Pokud partner jezdí často pryč a vy zůstáváte sama, může vám kočka být skvělou společnicí. Navíc je vědecky potvrzeno, že kočky pomáhají odbourávat stres a úzkost. Ne nadarmo existuje felinoterapie, která využívá léčebné energie kočky. O ní je totiž známo, že umí odbourat bolest, odstranit pocity zklamání a opuštění, a naopak navodit pocit bezpečí, klidu a harmonie.

Proč si nepořizovat kočku? Pokud máte doma drahý nábytek, záclony, závěsy a jiné textilie z luxusních materiálů a starožitné křišťálové vázy, dobře pořízení kočky zvažte. Na drahém vybavení může totiž napáchat nemalé škody.

Želva: Je tichá a nezapáchá!

Na rozdíl od kočky a psa má želva mnoho výhod. Je tichá, nedožaduje se pozornosti, žije si na svém území a vůbec ji nerozhodí, když nejste celé dny doma. Navíc je ideální pro všechny, kdo mají alergii na zvířecí srst. Želv ale existuje velké množství a se zvoleným druhem souvisí i náklady na pořízení a její život. Proto je třeba si předem zjistit informace a promluvit s chovatelem.

Proč si ještě pořídit želvu? Je čistotná a nezapáchá, což je velké plus. Nevyžaduje přemíru vašeho času a vůbec jí nebude vadit, když odjedete na dovolenou. V létě budete mít důvod trávit volné chvíle s partnerem procházkami po loukách a polích, protože želvy jsou býložravé a potřebují čerstvou stravu, především pampelišky. A tak bude partner konečně donucen natrhat kytici květů.

Proč si nepořizovat želvu? S želvou se nepomazlíte. Pokud chcete přítulného domácího mazlíčka, pak není želva to pravé ořechové. Navíc se musíte připravit na to, že může žít i padesát či sto let a je možné, že vás přežije.

Jaké zvíře si ještě domů pořídit?

Papouška
Proč jej pořídit: Protože budete mít doma veselo. Pokud se papoušek naučí mluvit, tak dvojnásobné.

Rybičky
Proč je pořídit: Když vás partner vytočí, při pohledu na rybičky se uklidníte.

Pavouka
Proč jej pořídit: Protože tak zabráníte tchyni, aby k vám jezdila na časté návštěvy.

Morče
Proč jej pořídit: Budete se mít ke komu přitulit, když není partner doma, ale zároveň nebudete časově omezená a nemusíte chodit zvíře venčit. Na rozdíl od kočky může žít v kleci a netoulá se vám po bytě.