Čím to, že tolik potřebujeme dotek jiného člověka? Podle psychologů tím aspoň zčásti znovu získáváme „úchvatný pocit bezpečí“, který jsme měli před narozením, kdy naše tělo obklopovalo, hřálo a chránilo tělo matčino. Celý život se nám prý po tomto prvotním absolutním bezpečí stýská a snažíme se ho mít znovu alespoň v menší míře.

Je znám případ Australana, kterému zkrachoval život a ocitl se bez peněz, rodiny i přátel. Postavil se v Sydney na jedno z nejrušnějších náměstí s prostou tabulí Potřebuji objetí. Po prvotních rozpacích se našlo dost lidí, kteří ho opravdu objali a postupně mu tak dodali sílu začít znovu. Dotyčný Australan chtěl svůj nápad změnit v „instituci“ a založil celosvětovou síť míst, kde potřební lidé mohou přijímat a dávat objetí bez obav z nežádoucích vedlejších účinků. Přímo v Sydney mu ovšem tuto iniciativu úřady zarazily a moc neuspěl ani jinde.

Zatím se příliš neujaly Mezinárodní den objímání (víte vůbec, že existuje?), hnutí jako Free Hugs (Objetí zadarmo), Hug a Stranger (Obejměte neznámého), Dny objetí pro charitu apod. Zdá se, že objímání je křehká a intimní věc, které nesvědčí přetvoření ve svého druhu veřejnou záležitost.

Náruč za 1 200 Kč na hodinu

Podle filmů a televizních seriálů by se mohlo zdát, že naše doba objetími přímo překypuje. Je to však jen škodlivá iluze. Všechna ta vítací a loučící objetí Jihoevropanů či Američanů jsou vlastně karikaturou opravdového lidského doteku: kvalitní objetí je jimi devalvováno na způsob „srdečných“ objetí celebrit.

Ve skutečnosti žijeme ve velmi nekontaktní době. Většina lidí se z různých důvodů (hygiena, zdraví, vzhled aj.) štítí dotýkat se jiných osob, často včetně svých nejbližších.

Na neuspokojené potřebě kontaktu si nyní vytvořila dobrou živnost absolventka univerzity v New Yorku Jacqueline Samuelová (29). Její firma Snuggery (Tulírna) nabízí objímání a mazlení, ovšem bez sexuálního podtextu. Byznys se půvabné Jacqueline daří skvěle, má rezervace na řadu měsíců dopředu, i když hodina tulení s ní stojí v přepočtu asi 1 200 Kč.

Podnikavá dáma proto začala najímat personál a její objímací firma roste: do nabídky mimochodem přibyla i služba Double Cuddle neboli objetí dvěma ženami současně (samozřejmě za dvojnásobnou cenu). Jacqueline teď zakládá něco jako profesionální školu objímání, která by absolventkám vydávala certifikáty potvrzující jejich schopnosti. Svou firmu pak chce postupně rozšířit z USA i do dalších zemí světa.

Objeví se jednou profesionální objímačky i u nás? Snad ne, doufejme, že vystačíme s vlastním know-how a budeme si objetí dávat jako „radostnou a velkolepou samozřejmost“.

Mimochodem, kolik lidí už jste dnes objali vy? Neměli byste na chvíli odložit náš časopis a pevně sevřít do náručí své nejbližší? Váš i jejich den prozáří kapka štěstí…