Jako mladá dívka si Martina Formanová (43) představovala svou budoucnost značně nekonvenčně: „Já si myslela, že někde s někým pokoutně otěhotním, on si mě nevezme a já se budu tvářit, že to je O. K. A po čase že znovu někoho potkám, on bude ženatý a já s ním budu mít druhé dítě. Viděla jsem se, jak někde popíjím víno, kolem mě běhají ty děti a přicházejí a odcházejí jejich tatínci.“ Ironií osudu to dopadlo přesně naopak: má stabilní manželství a dva syny, které s jejich otcem, režisérem Milošem Formanem, vychovává v idylickém prostředí na farmě v Connecticutu.

Nejde jen o prachy

Martina dobyla vrchol českého i světového zábavního průmyslu coby partnerka slavných mužů hned dvakrát. Už jako osmnáctiletá dívka – tehdy ještě Martina Zbořilová – se zamilovala do Karla Gotta a strávila po jeho boku deset let. Nejednou si kvůli tomu vysloužila nálepku vypočítavé mrchy, která si nevybírá partnery z čisté lásky, nýbrž podle jejich peněženky. „Karel a Miloš mají přece společných spoustu jiných věcí než jen prachy!“ brání se. „Neřeknu, kdyby byl jeden můj partner velkouzenář a druhý vlastnil železárny. Ale muži v mém životě jsou ze showbyznysu, protože jsem k němu vždycky tíhla, baví mě.“

Ostatně, s šoubyznysem spojila svůj život i jinak než prostřednictvím svých partnerů: v mládí si přivydělávala jako manekýnka, tančila, vystudovala scenáristiku na FAMU a dnes je autorkou už dvou úspěšných knih: autobiografické Skladatelky voňavého prádla a povídkového triptychu Trojdílné plavky.

Chci být ta křehká

Právě její studia na FAMU ji přivedla i k Miloši Formanovi. Vydala se za ním během psaní své diplomové práce a požádala ho o konzultaci, ze které se posléze stala celá série rozhovorů. Přesto rozhodně nešlo o lásku na první pohled: „Náš začátek byl takový pomalý a váhavý. Měl tenkrát nějaké období depresí, takže nebyl zpočátku tak vstřícný. Jeho sklíčenost mě dojímala, připadala mi nespravedlivá a provokovala ve mně chuť ji porazit. Takže nakonec jsem si ho tak trochu vybojovala…“ vzpomíná Martina Formanová. Na každý pád, pro roli manželky slavného a bohatého staršího pána byla vybavena téměř ideálně: krasavice s nemalým intelektem, avšak bez přemrštěných ambicí na vlastní kariéru, výrazná a sebevědomá, nicméně ochotná přepustit partnerovi dominantní roli a téměř ve všem se mu přizpůsobit: „Miloš je velmi dominantní. Myslím si, že se ženou, která by měla potřebu hodně se vedle něj prosazovat, by byly problémy, ale naštěstí mně to takhle vyhovuje. Nebyla bych asi šťastná ve vztahu, kde bych musela dělat toho chlapa a tahouna. Potřebuju pevné vedení. Ve vztahu chci být ta křehká, akorát že ten chlap musí být hodně silnej, aby mě dokázal svou osobností převálcovat,“ vysvětluje.

Navíc měla ještě jednu vlastnost, kterou Forman bezpochyby ocenil: v dosavadním životě se dosyta nabažila ruchu večírků a společenského pozlátka, takže není nijak frustrována tím, že její muž dává přednost samotářskému životu na farmě. „Můj vlažný zájem o tyhle velké společenské události není dán nějakým hlubokým filozofickým poznáním jeho bezvýznamnosti... Já už si jenom holt užila takového toho postávání v minisukni a se skleničkou v ruce, já už si zkrátka raději sednu,“ konstatuje.

Studovat a pomáhat

Její životní rytmus tak určují především její dva nyní desetiletí synové, Andy a Jim (jejich jména byla inspirována Formanovým filmem Muž na Měsíci: Andy dostal jméno podle hlavního hrdiny, komika Andyho Kaufmana, Jim podle jeho představitele Jima Carreyho).

Její hlavní seberealizací – kromě psaní knih – je nyní studium Fakulty sociálních věd na Fordham University. Ráda by prý v budoucnu pomáhala v manželské poradně nebo dělala konzultantku týraným ženám. „Během tréninku, který jsem musela absolvovat, jsem zjistila, že zhruba osmdesát procent dobrovolnic jsou dřívější oběti, ale na druhou stranu, já se dokážu vžít do příběhu těch žen a dává mi dobrý pocit, že jim jsem schopná alespoň nějak částečně pomoci,“ uvažuje. A pokud jde o energii, sebevědomí a chuť prosadit se v životě, Martina rozhodně má z čeho rozdávat.