Když přišel povolávací rozkaz, museli i staří fotři a otcové od rodin všeho nechat a na dlouhé týdny odjet někam do horoucích pekel hrát si na vojáky.

Dnes je vše jinak. Armáda je profesionální a záložáci jezdí na cvičení dobrovolně.

Bojují jako Korejci

Je dusné dopoledne nadcházejícího léta a ze skupinky chlapů v maskáčích leje pot. Pravá ruka, výpad, levá ruka, výpad. Na malém plácku vedle zaparkovaných vojenských náklaďáků cvičí asi dvacítka mužů musado.

Za 7 000? No neufikni to!

  • Obřízku u nás provádějí urologové a plastičtí chirurgové. Pokud je lékařsky zdůvodněná (zúžení, zánět apod.), hradí ji zdravotní pojišťovna. Jestliže si ale vzpomenete sami, že byste se rádi zbavili kousku kůže, zaplatíte za to. Jak jsme u českých lékařů zjistili, ceny začínají zhruba na 7 000 Kč a končí na 20 000 Kč.
  • V USA, kde jde o obrovský byznys, stojí cirkumcize v přepočtu zhruba od 4 000 do 10 000 Kč. Podle dostupných údajů třeba v Německu za ni vydáte průměrně 46 000 Kč, na Slovensku 7 000 Kč a ve Velké Británii či Spojených arabských emirátech asi 12 000 Kč.
  • Neobyčejně rozšířená je obřízka i v zemích tak odlišných, jako jsou Nigérie a Austrálie. Ani v jedné z nich ji neplatí pojišťovny. Australské to kvůli „zásadám fair-play“ odmítly, nigerijské prakticky neexistují.
  • Obřízka je považována za tak důležitou, že je někdy prováděna i na mrtvých tělech, ať už dětí, nebo konvertitů. Odřezaný kousek kůže by měl být řádně pochován na hřbitově.
  • Katolická církev dnes vůči cirkumcizi zachovává neutrální stanovisko. Jsou ale jiné křesťanské církve (koptská, eritrejská, některé africké apod.), které ji přísně vyžadují.