Herecké hvězdy

Všichni hrdinové, jak ti hlavní, tak také komparzisté, kterými byli opravdoví pacienti v léčebně v Želivi zápolí s démonem alkoholu a v separaci prožívají své malé radosti i trápení. Film s názvem Dobří holubi se vracejí z roku 1988 by svým námětem mohl připomínat Oscarem oceněný snímek Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem. Zde se ale setkává česká herecká elita jako Milan Kňažko, Rudolf Hrušínský, Miroslav Macháček, Vladimír Menšík, Pavel Zedníček nebo Jiří Hálek. Zrovna pro talentovaného Vladimíra Menšíka byl tento byl úplně posledním, který natočil. Nedožil se jeho premiéry, kterou nepřežil o 10 měsíců.

Tajné video

Už během natáčení byl vážně nemocný a musel si píchat injekce. V nedalekém Humpolci bydlel v hotelu s Mariánem Labudou, který mu pomáhal hledat na těle místa, které ještě nebyly postiženy vpichem. I tak si ale udržoval svou dobrou náladu. Milan Kňažko si dokonce vzal na natáčení svou soukromou kameru a zvěčnil na ni, jak Vladimír Menšík baví o přestávkách celý štáb. Dodnes asi čtyřicetiminutový záznam Kňažko doma opatruje jako oko v hlavě. Zda však někdy spatří světlo světa je otázkou, protože Kňažko musel Menšíkovi slíbit, že natáčet může jen za předpokladu, že záznam nikdy nezveřejní.

Herci v léčebně nebloudili

Podle režiséra Dušana Kleina herci v léčebně nebloudili, protože v ní byli někteří v minulosti hospitalizováni. Například herec Miroslav Macháček byl v roce 1975 v psychiatrické léčebně a dokonce i Vladimíra Menšíka nedobrovolně zavřeli do psychiatrické léčebny mezi drogové závislé. Během natáčení filmu Tažní ptáci se psychicky zhroutil a přivolaná záchranka ho odvezla na uzavřené oddělení. Mohl za to i fakt, že se předtím herec zamkl na toaletě a odmítal komunikovat. Týden pak strávil v izolaci a bez svých životně důležitých léků na astma. Ven se dostal až na přímluvu své známé.