Únava se dělí na fyzickou a duševní. První se projevuje poklesem svalové síly, ztrátou rychlosti a jemné koordinace pohybů. Ve vypjatých situacích se můžou objevit třes rukou a škubání očních víček, pocity na omdlení nebo zvracení, hučení v uších a mžitky před očima. Duševní únavu vnímáme jako pocit vyčerpání.

Dochází ke zhoršení koncentrace a paměti, dostavuje se ospalost. Fyzická i duševní únava se můžou vyskytovat ve vzájemných kombinacích. Vyčerpaný člověk má unavený obličej (snížené napětí mimických svalů), obvykle je málomluvný, může mít tmavé kruhy pod očima, má zpomalené reakce a často zívá.

Zapomenete na stres

Únava vzniká většinou v důsledku nedostatku vitaminů. Na nápravu obvykle postačí pár dnů volna, ve kterých se dostatečně vyspíme, případně se věnujeme nějakým příjemným relaxačním aktivitám, a změna jídelníčku. Dobít baterky je ideální někde v lázních či ve wellness zařízení.

Lázně Velichovky například nabízejí antistresový pobyt pro manažery. V perličkové koupeli nebo při detoxikační medové masáži nejen zapomenete na pracovní problémy, ale sníží se vám tlak a zlepší mnohé další funkce organismu. Prodloužený víkend většinou postačí, abyste se znovu cítili ve své kůži.

Pokud ale přes všechno snažení příznaky únavy přetrvávají, nelze se už spoléhat na vlastní síly. „Únava, která trvá déle než šest týdnů, zasluhuje jednoznačně významnou pozornost,“ soudí MUDr. Martin Nouza z Centra klinické imunologie, jenž se problematikou únavy a únavového syndromu zabývá řadu let.

Hlavně trpělivost

Kromě mnoha jiných diagnóz, při nichž únava hraje roli příznaku, může jít o samostatné onemocnění: chronický únavový syndrom. Je to choroba, jež postihuje nejčastěji ženy ve věku 25 až 45 let.

Mezi pacienty, které nemoc často na dlouhou dobu vyřazuje z pracovního, společenského i rodinného života, převažují lidé s velkým smyslem pro povinnost, pečliví a zodpovědní, kteří jsou zvyklí podávat maximální výkon a neumějí nebo nemůžou odpočívat a přepínají své síly.

Nejpravděpodobnější příčina chronického únavového syndromu je současné působení stresu a známé nebo blíž neurčené infekce, jež vyvolají celkovou poruchu regulací imunitního a endokrinního systému a centrální nervové soustavy.

V důsledku toho nastávají v organismu změny, které jsou příčinou dalších poruch. Chronický únavový syndrom je závažné onemocnění a jeho léčení je složité a dlouhé. Vyžaduje trpělivost jak od lékaře, tak od pacienta a jeho rodiny.