Máte během dne návaly chutí, které vás nutí mlsat? Důvodem může být také jednotvárný jídelníček. Nejezte stále stejná jídla. Experimentujte a každý den si připravte jiné a pestré svačiny. Pestrostí se vyhnete nepříjemným chutím, které často nutí hřešit.

Nejdůležitějším jídlem z celého dne je snídaně.
Ta by měla tvořit 25 % našeho denního energetického příjmu. Nezapomínejte v ní ale na sacharidy, jež dodávají tělu energii. Vynechte však bílé pečivo a dopřejte si místo něj celozrnné. U snídaně nezapomínejte ani na cereálie. Pokud milujete ovoce, vychutnejte si ho spíše k snídani a dopoledne.

Oběd by měl být vyvážený. Dáte-li si pouze zeleninový salát s trochou masa, budete mít brzy opět hlad, protože pouze bílkoviny a zelenina vám potřebnou denní energii nezajistí. Připravte si např. vařené maso s rýží a bohatou zeleninovou oblohou. Jste polévkoví? Tak i při dietě se oblíbených polévek nemusíte vzdávat. Zkuste ale vynechat krémové a zahuštěné jíškou. Výborný je např. hovězí vývar, čočková nebo zeleninová polévka.

Večeře by pak měla být lehká a skládat se především z bílkovin a zeleniny. K večeři si dejte třeba zeleninový salát nebo pečená rajčata se sýrem. „Dbejte také na to, aby ve vašem jídelníčku nechyběly potraviny, ve kterých je obsažena vláknina, jež hraje během diety důležitou roli. Nachází se např. v jablkách, mandlích, hnědé rýži nebo v luštěninách,“ vysvětluje Lucie Miláčková, nutriční poradkyně.

Pro zdravé a trvalé hubnutí je kromě vyváženého jídelníčku důležité také vše kombinovat s aktivním pohybem, nejlépe třikrát týdně. Pokud nemáte čas si zajít zacvičit, zapojte do denního programu alespoň 40 minut svižné chůze. A uvidíte, že během letních měsíců se nebudete stydět svléknout do plavek.

Mohlo by vás také zajímat: Hubnout se dá i v noci! Nevěříte? nebo Poradíme vám, jak začít s hubnutím!