Kromě nepříjemných fyzických vjemů většinou přinášejí i pocity studu a vyloučení z kolektivu, což pro citlivé jedince může být velmi frustrující.

Riziko kontaktu

Vši dětské, jež žijí ve vlasech, kde sají krev, jsou velké jen asi tři až čtyři milimetry. Jejich výskyt se většinou pozná podle vajíček - hnid, které se přilepují na vlasy. Nejčastěji se objevují za ušními boltci a na týle. Za osm až deset dní se vylíhne larva, jež je podobná dospělé vši a je hned schopná bodat a sát krev.

Za dalších osm dní se promění ve veš a ta se dožije maximálně dalších 30 dní. Za tu dobu ovšem dokážou vši ve vlasech naklást množství vajíček. Každá až několik desítek hnid.

„Rizikovým faktorem pro šíření dětské vši je úzký kontakt s napadenou osobou, hlavně tedy mezi příslušníky rodiny nebo mezi spolužáky,“ konstatuje dětská lékařka MUDr. Alena Merdová.

Okamžitý zásah

Postup při likvidaci vší by měl být rychlý a nekompromisní. Většina rodičů proto řeší, jak vši a hnidy co nejrychleji odhalit a zlikvidovat a které přípravky nejlépe a nejrychleji zabírají. Ideální je vsadit na osvědčený zdravotnický prostředek z lékárny. Vhodné je také mít kvalitního pomocníka po ruce - připraveného v domácí lékárničce.

„Při zásahu proti vším je nutné po osmi až deseti dnech kúru odvšivení opakovat, aby se odstranily i případně nově vylíhlé vši,“ doporučuje Alena Merdová. „Nejsou-li ve vlasech živé vši a zůstávají hnidy více než jeden centimetr od pokožky vzdálené, není nutná panika, jsou již odumřelé.“

Účinný zásah přípravku ve vlasech je podle dětské lékařky potřeba podpořit dalšími kroky. „Je nutná dezinfekce lůžkovin, hřebenů, kartáčů, čepic i ručníků,“ radí lékařka. Vše, s čím byla hlava postiženého dítěte v kontaktu, by mělo být převléknuto, vypráno a vyžehleno.

Vhodné je nezapomenout ani na oblíbené plyšáky - pokud je nelze vyprat, vložíme je v mikrotenovém sáčku do mrazničky. Nízké teploty parazit také nepřežije. Jen tak je možné definitivně vyzrát na vši a hnidy.

Při běžné prevenci je dobré vlasy umývat vhodným přípravkem alespoň jedenkrát týdně. Aktivní a „bojovný“ přístup rodičů, kteří jsou na parazita dobře vyzbrojeni moderními a účinnými zbraněmi, pomůže nejen veš dětskou vypudit, ale hlavně zabrání zbytečnému trápení.