Disneyland je pro nás coby kamenem dohodil – tedy ten evropský. Stačí v Praze nasednout na letadlo do Paříže, odkud se do parku dostanete vlakem. Nebo můžete využít zájezdů, které pořádají cestovní kanceláře. Výhodou je, že se nemusíte o nic starat, budete mít zajištěnou dopravu, ubytování i vstupenku. Naopak nevýhodou je často vyšší cena, než když se vydáte do Francie na vlastní pěst.

Tip Kafe.cz

Pokud chcete ušetřit a nedělá vám problém dlouhé sezení, můžete se do Paříže vydat autobusem. Musíte se však připravit na noční přejezd, který není dvakrát nejpohodlnější.

Pohádka, které vás dostane

Od parkoviště ke vstupní bráně vás čeká poměrně dlouhá cesta. Aby vám rychleji uběhla, můžete se poposunout po jezdících pásech. Před sebou vidíte nádherný zámek, který napoví-dá, že se záhy ocitnete v pohádce – a to doslova. Za branami vás čeká docela jiný svět – stačí se rozhlédnout a možná potkáte Mickey Mouse v lidské velikosti, za zády vám projde medví-dek Pú s oslíkem Íáčkem…

Tip Kafe.cz

Abyste oblíbené postavičky určitě uviděla, je několikrát denně připravena jejich slavnostní promenáda na Main Street – Hlavní ulici, která rozhodně stojí za vidění. Přesné časy se dozvíte z aktuálního plánku, který dostanete zdarma při vstupu.

Pět světů, pět zemí

V pařížském zábavním parku si přijdou na své jak děti, tak dospělí. Je totiž rozdělen do pěti různých zemí – Země fantazie, dobrodružství, objevů, Divoký západ a Main Street, která na-vozuje atmosféru USA. Zatímco na ní najdete množství obchodů se suvenýry a restaurací, další země jsou přímo nabité atrakcemi.

Malé děti nepustí všude

Pokud se do parku vydáte s malými dětmi, musíte počítat s tím, že na některé atrakce vás vů-bec nepustí – mnoho z nich je totiž limitováno výškou, a tak se sem malí dobrodruzi pod 140 či 150 cm vůbec nedostanou. S nejmenšími se ale můžete projít zámkem Šípkové Růženky, projet se světem Pinocchia, proletět se na létajícím slonovi Dumbo, anebo si užít dobrodružství pohádky Petr Pan. To všechno nabízí Země fantazie. Velmi žádanou atrakcí pro rodiny s dětmi je Malý svět (It’s a Small Word), kde se na lodičkách projedete všemi kontinenty a za doprovodu hudby můžete sledovat pohyblivé postavičky z nejrůznějších koutů světa.

Adrenalin pro dospělé

Další země jsou spíše pro dospělé a větší děti a nabízejí nesčetně adrenalinových zážitků. U mnoha atrakcí, které jsou velmi žádané, musíte počítat s tím, že si budete moc vystát dlouhou frontu, klidně i v řádu několika desítek minut. Projet se ale vlakem na velikou horu Big Thun-der Mouintain, obrátit se hlavou dolů na obrovské horské dráze Indiana Jones nebo se projet pirátskou lodí – to určitě stojí za to.

Tip Kafe.cz

Mezi velmi populární atrakce patří návštěva strašidelného domu. Na rozdíl od těch, které znáte z poutí od nás, se nemusíte bát, že by na vás ve tmě sáhl kostlivec, ale projedete se ve vozíčcích třeba kolem hostiny upírů.

Raketa na Měsíc jen pro odvážné

Kapitola sama pro sebe je Země objevů, kde vás čekají další velmi oblíbené atrakce – a mezi nimi zároveň ta nejnáročnější v celém parku – let na Měsíc. Již při průchodu chodbou vás všudypřítomné televizní obrazovky varují, v jakých případech na atrakci nemáte vstupovat (např. při problémech se srdcem). Záhy zjistíte proč. Posadíte se do rakety, přes vás připevní ochranné polstrování a už letíte šílenou rychlostí v neustále se otáčejícím pohybu, hlavou dolů a zase zpět tak, že máte co dělat, abyste udržela hlavu a nezlomila si vaz. Určitě ale stojí za to atrakci navštívit, jde totiž o skvělý zážitek!

Kafe.cz zjistilo:

Kromě zábavního parku, který je otevřený od roku 1992, můžete navštívit také novější Walt Disney Studios a projít se zdejšími ateliéry. I zde na vás čekají různé show a atrakce.

Parky jsou otevřeny prakticky celoročně, většinou od 10 hodin. Aktuální otevírací dobu najdete na www.disneylandparis.com.

Ceny vstupného se během roku mění, průměrně však počítejte s cca 1 000 Kč na osobu a den (zahrnuje vstup na neomezený počet atrakcí), děti mají cca 150 Kč slevu.