Cílem terapie je naučit partnery, aby o svých problémech hovořili otevřeně, vystupovali mezi sebou civilizovaně a aby spolu dostatečně komunikovali. Během terapie by měl partner získat schopnost podívat se na situaci ze zorného úhlu pohledu svého protějšku. Od psychoterapie se práce terapeuta podstatně odlišuje. Psychoterapeut jedná výhradně s jedním klientem individuálně, avšak terapeut v rámci párové terapie musí nalézt znaky symbiózy mezi oběma partnery.

Předpoklady pro úspěšnou párovou terapii

Aby mohla být uskutečněna kvalitní párová terapie, je nutné dodržet předem stanovené předpoklady. Prvním je úspěšně pracovat s párem jako s celkem a hledat řešení pro oba partnery, nikoli pouze pro jednoho z nich. Oba partneři chtějí vztah zachránit, a to i přesto, že se nachází v konfliktní situaci. Každá strana se chce scházet s poradcem a domluvit se na minimálním společném cíli. Smyslem terapie může být vyřešení partnerského sporu nebo civilizovaný rozchod.

Průběh sezení s terapeutem

Párovou terapii by měly vyhledat ty páry, které si chtějí uvědomit jádro svých problémů a přejí si, aby jim terapeut pomohl jejich problémy řešit. Každý z partnerů před terapeutem vysloví nezávisle na sobě svou problémovou situaci. Partneři na sebe během terapie či vyprávění konfliktní situace nesmí žádným způsobem útočit a ani se napadat. Během terapie si uvědomí vážnost situace z pohledu druhé osoby a formují na danou věc své stanovisko, které sdělí partnerovi a terapeutovi. Tím, že každý z partnerů před terapeutem vysvětlí celou situaci ze svého pohledu a zároveň si uvědomí vnímání té samé situace z pohledu svého partnera, dojde k rozuzlení problému, protože každý z páru chápe interpretaci reality odlišně.

Počet terapií závisí na daném páru, na schopnosti řešit problémy a je zcela individuální. Ideální je navštěvovat terapeuta jednou týdně po dobu několika měsíců. Párová terapie dokáže zachránit vztah nebo pomůže partnerům ukončit vztah se ctí. Na tento druh terapie se specializují odborníci z kliniky Canadian Medical Care.

Jak se na párovou terapii objednat?

Jedno sezení s odborníkem v rámci párové terapie na klinice Canadian Medical Care trvá 90 minut. Klinika Canadian Medical Care má v Praze otevřeny dvě pobočky. Centrála je umístěna na Praze 6 – Veleslavín a druhou pobočku pacienti naleznou na Praze 4 – Chodov. Páry, které mají zájem o vyšetření, se mohou objednávat prostřednictvím e-mailu https://cmc@cmcpraha.cz nebo zavolat na call centrum +420 235 360 133.

Při objednání na vyšetření na klinice nemusíte trávit zbytečné hodiny v čekárně. Na každého pacienta je vyhrazen dostatek času, při kterém terapeut uskuteční sezení, na jehož závěru konzultuje průběh léčby a její výsledky s pacienty. Při první návštěvě stanoví terapeut harmonogram a četnost sezení a po konzultaci s oběma pacienty se spolu domluví na podrobném plánu dalších návštěv dle časových možností pacientů. Kontroly jsou pacientům připomínány prostřednictvím klientské zóny v chytrých telefonech.

Zásady správné párové terapie. Buďte připraveni.

• Terapeut vytvoří takovou úroveň jednání a vnímání, kdy obě strany budou mít pocit, že jsou při komunikaci s terapeutem chápány jako rovnocenní partneři.
• Partneři mají dostatečný prostor, aby vyjádřili své názory, potřeby a pocity.
• Terapeut nesmí za vyjádřené názory nebo pocity partnery odmítat a soudit.
• Sdělení obou partnerů akceptuje terapeut stejně.
• Zájmem terapeuta není rozklíčovat, kdo má v daném sporu pravdu, ale vyslechnout obě strany nezávisle a pochopit jejich individuální prožitky.
• Cílem terapie je dosažení nejvhodnějšího řešení pro oba partnery.