Tenkrát byla vozovka namoklá a Paty nestačila dobrzdit, když se za zatáčkou objevilo auto. „Došlo k čelnímu nárazu, ale nevypadalo to na první pohled dramaticky, ani veliká škoda nevznikla. Problém byl v tom, že jsem neměla zapnutý pás.“

Měsíc se snažila překousnout bolesti, které jí vystřelovaly z krční páteře, pak zašla k lékaři. Doktoři neměli dobré zprávy. „Řekli, že jsem si naštípla šestý obratel, že nesrostl a může se to kdykoli pohnout.“

Nabízela se dvě řešení: buď se rána zaléčí sama, nebo bude nutná operace. Zvolila první možnost, i když to znamenalo odchod z práce. Půl roku zvažovala každý rychlejší pohyb. Pak ji kamarádka vzala do tělocvičny na pražském Jižním Městě, kde se zrovna rozbíhaly kurzy břišního tance. Nové zábavě ihned propadla.

Za rok tady možná nebudeš

Existuje-li místo, kde by ráda vystoupila, pak určitě v Dubaji. „Nedávno se slavnostně otevíral nejvyšší mrakodrap světa; zrovna tam bych si ráda zatancovala. Jenže my tam dorazili v listopadu, to ještě neměli otevřeno,“ směje se.

A tak ji spíš uvidíte v Lovčicích u Chlumce nad Cidlinou, kam se s rodinou přestěhovala. „Přišly za mnou místní holky, podporované paní starostkou, jestli bych si nevzala nějaké kurzy. Chodí jich ke mně skoro třicet. A jde jim to, protože se tam přicházejí bavit. A o to v břišním tanci jde především,“ dodává Paty Procházková.

Baví ženy i muže

Mnoho lidí si myslí, že břišní tanec sloužil k tomu, aby žena získala svůdnými pohyby pozornost vyhlédnutého muže. Omyl. Vždycky se takto bavily ženy mezi sebou, zejména během slavností, při nichž jsou v řadě arabských zemí ženy a muži stále ještě odděleni. V Česku funguje několik škol břišního tance. Nejvíce je tradičně rozšířen egyptský styl, následuje libanonský. V tuzemských školách najdete ženy všeho věku, šedesátnice nejsou výjimkou. Občas v kurzech objevíte dokonce i muže.