Jenže o poznání lepší příjem ve vysokém rozlišení se celoplošně stále ještě nekoná. A „digitální vlny“ mají další mouchy: bývají potíže s naladěním a kvalita signálu závisí i na inverzi.

Když nahlédneme do kteréhokoli obchodu s elektrem, dominují mu velké obrazovky televizorů s křišťálovým obrazem. Ten je ovšem pouštěn z Blu-ray disku. V podstatě všechny přístroje totiž už několik let zvládnou vysoké rozlišení, které poznáte podle zkratky HD či full HD.

Samé zkratky a termíny. Co znamenají?

  • HDTV - vysílání ve vysokém rozlišení obrazu. Pro srovnání klasické PAL vysílání má 576 řádků, vysílání ve vysokém rozlišení jich má 1 080. Televizory bývají označeny full HD (1 080 řádků) nebo HD ready (720 řádků).
  • MULTIPLEX - souhrnný datový tok, který obsahuje dílčí datové toky náležející jednotlivým televizím, popřípadě rozhlasovým programům. Divák multiplex vnímá jako soubor více programů.
  • DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial) - pozemský digitální příjem televize šířený vysílači.
  • 3DTV - televizní vysílání, resp. televizní přijímač schopný zobrazovat za použití speciálních technik 3D obraz tzv. stereoskopickou projekcí (trojrozměrně).