Princip diety:

Dieta vychází z předpokladu, že krevní skupiny se vyvíjely postupně a každá z nich v sobě nese informace o způsobu života našich dávných předků. Od sebe se přitom výrazně liší – některé krevní skupiny patřily výhradně zemědělcům, jiné lovcům. Podle zastánců diety je třeba jíst a cvičit podobně, jako to dělali oni, tedy navrátit se ke kořenům starým desítky tisíc let. Každé krevní skupině je dovoleno a zakázáno něco jiného. Jen tak se údajně udrží fit. Velmi omezená je zejména konzumace mléka a mléčných výrobků.

Krevní skupina 0

Lidé s touto skupinou by měli jíst hodně masa, meze se jim v tom nekladou. Mohou také ryby, olivový olej, ale pozor by si měli dávat na mléčné výrobky a obiloviny.

Krevní skupina A

Naopak tito jedinci se podle zastánců diety udrží ve formě jen tehdy, když maso ze svého jídelníčku vyřadí, maximálně mohou občas jíst kuřata či ryby. Ve velkém si naopak mohou pochutnat na těstovinách, rýži, ovoci a také zelenině. Na mléko a mléčné výrobky by měli ale zapomenout. Pokud si je nedokážou odpustit, měli by si vybírat ty méně tučné.

Krevní skupina B

Zřejmě nejšťastnější krevní skupina – co se týká jídla, má nejméně omezení. V zásadě mohou jíst maso i zeleninu, omezení se týká zejména ořechů, někdy se nedoporučuje kuřecí a vepřové maso. Na rozdíl od předchozích dvou typů mohou mléčné výrobky.

Krevní skupina AB

Protože je kombinací skupin A a B, základem by měla být vegetariánská strava občas doplněná masem a mléčnými výrobky. Zakázány jsou hlavně tučná masa, hovězí a vepřové.

Dietu vyzkoušely i známé tváře - Demi Moore, Cheryl Cole nebo třeba Megan Fox.

Výhody:

Záleží na konkrétní krevní skupině – například úprava jídelníčku pro skupinu AB není úplně špatná. Když se strava založená na zelenině a ovoci občas doplní masem, má jedinec šanci do sebe dostat všechny potřebné látky a po rozumném množství může i zhubnout. Pravdivá je také teze, že každému vyhovuje jiná skladba stravy – ovšem dělení podle krevních skupin není úplně optimální.

Nevýhody:

Jídelníčky jednotlivých skupin jsou zcela v souladu s teorií, o kterou se opírají, ale nevyvážené. Pokud „ačka“ – vegetariáni vyřadí mléčné výrobky, jak jim tvůrci diety radí, může jim hrozit nedostatek vápníku. Masožroutské „nulky“ si zase koledují o vysokou hladinu cholesterolu, zvlášť když se budou cpát tučným masem a omezí zeleninu.

Náš názor:

Trendem v moderní výživě a dietách je spíš vyváženost než příchylnost k jakékoli formě extrémů. Proto tuto dietu nemůžeme doporučit. Neudělal by to ostatně ani žádný příčetný lékař či uznávaný odborník na výživu.

Mohlo by vás také zajímat: Co stojí za tím, že vaše novoroční dieta nezafungovala?