Venku už proběhly první tropy, ale ta pravá letní sezona nás teprve čeká. Namísto toho, abyste si užívaly sluníčka a tepla, propadáte při pohledu do zrcadla depresím, že letos to v plavkách nedáte. A to třeba i přesto, že jste nějakou tu dietu držely nebo jste cvičily. A ani tak se vám nepodařilo zbavit se všech nedostatků. Už se nemusíte stresovat. Máme pro vás triky, které zaručí, že budete vypadat a cítit se co nejlépe. Fungují a přitom vám nezaberou moc času a nebudou vás stát téměř žádné úsilí. Jste zvědavé?

1. Vyfoukněte se!

Pro začátek a po celé léto se ve dnech, kdy se budete promenádovat v plavkách, vyhýbejte takovým potravinám, které by vás mohly nafouknout. Zvláště pak zelenině, jako je brokolice, růžičková kapusta, květák apod. Ano, jsou to zdravé potraviny a hodí se právě k dietě, ale nadýmání není sexy, a to zvlášť v plavkách.

2. Potraviny pro ploché bříško!

Do svého jídelníčku zařaďte hydratující potraviny, které vám pomohou odplavit z těla toxiny a přebytečnou vodu. Právě voda a jiné škodliviny nastřádané v těle přes zimu a jaro mohou opticky „zvětšovat“ vaše tělo. Tou správnou volbou je třeba grapefruit, který je tvořen z 92 % vodou. Mezi stejné potraviny patří třeba pomeranč nebo houby. Tak si dejte do nosu.

3. Pravidelnost je základ úspěchu!

Nafouklé bříško může být také důsledkem zácpy a nepravidelného vyprazdňování. Nejjednodušším způsobem, jak se tohoto problému zbavit, je jíst potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které vaše střeva dokonale rozhýbou. Doporučujeme třeba sušené ovoce, např. švestky, meruňky nebo sušené fíky, kukuřici, mandle, celozrnné pečivo, ovesné vločky, fazole nebo pohanku. Správná předplážová snídaně je tedy miska ovesných vloček s mandlemi a ovocem.

4. Jezte pomalu!

Jídla se nezbavujte, to už by vám stejně nepomohlo. Namísto štíhlosti by se u vás objevil jojo efekt s přídavkem dalších kil navíc. Zkuste ale jinou taktiku – jídlo si užívat, dodržovat jistou stravovací etiku a jíst pomalu. Odborníci tvrdí nejméně 20 minut. Teprve po uplynutí tohoto času začne mozek pořádně vysílat signál, že jste najedení.

5. Malé talířky!

Velmi jednoduchý, ale účinný trik. Jídlo si připravujte na malé talířky. Porce bude vypadat opticky větší, ale přitom toho sníte mnohem méně. Většinou si totiž automaticky naskládáme na talíř mnohem více, než bychom snědly. A pak, i když se cítíme plné, je nám líto zbytek nedojíst, a tak do sebe celou porci nasoukáme.

6. Pitný režim!

Mluvíme o tom snad v každém článku, a zvlášť v létě je opravdu potřeba pitný režim dodržovat. Pro rychlé zhubnutí tedy dodržujte pravidlo 30 minut. Každou půlhodinu vypijte malou sklenici vody nebo ředěného džusu. Odplavíte tak z těla ven vše, co tam být nemá.

7. Dejte si bylinky!

Bylinky jsou zdravé a dodávají našemu jídlu skvělou a neokoukanou chuť. K tomu všemu některé zlepšují náladu a podporují hubnutí, zabraňují zadržování vody v těle, dokážou zabránit hladu, obsahují vitaminy, vnitřně pročišťují a urychlují látkovou výměnu apod. Jde např. o bazalku, estragon, řeřichu, šalvěj, pažitku nebo oregano. Navíc je nemusíte kupovat, ale můžete je vypěstovat klidně samy na zahrádce, balkoně nebo parapetu.