„Mám velmi dobrou kamarádku, nemáme žádné tajnosti. Zároveň pracuji s jejím manželem ve stejné firmě. Proto vím z obou stran, že měli vztahovou krizi, ale letní dovolená jejich vztah zachránila. To alespoň tvrdí kamarádka,“ píše hned na začátek Diana (26) a pokračuje: „Jenže já jsem nedávno zjistila pravý opak. Manžel ji totiž podvádí se svou kolegyní. Já je dokonce viděla přímo v kanceláři! A teď přemýšlím, zda jí to říct. Bojím se, aby si zlost nevylila na mně a vše se proti mně neobrátilo.“

Kafe.cz zjistilo:

  • 64 % mužů je alespoň jednou během manželství nevěrných.
  • Podle světových statistik je nevěrných 44 % zadaných mužů.
  • Pouze 12 % žen přiznává, že by bylo ochotných odpustit partnerovi nevěru.

„S kamarádkou si říkáme úplně všechno. I detaily z intimního života, které nikdo jiný neví. Jenže teď jsem v rozpacích. Mám jí to říct? Nebo je lepší mlčet a počkat, až na to přijde sama?“ ptá se Diana. Odpověď není jednoduchá. Pokud jí vše za tepla přinesete, může se stát, že se situace nakonec obrátí proti vám. Nejlepší obrana je totiž útok, a tak vás poté, co jí o nevěře partnera v dobré víře informujete, bude možná nenávidět. Neuvěří a bude si myslet, že jí chcete ublížit nebo rozbít vztah. Vůbec nezáleží na tom, že vy nic takového v úmyslu nemáte, naopak jí chcete pomoct. V první řadě se její zloba obrátí proti vám. „Bojím se, že to dopadne stejně, jako se to stalo jedné naší známé. Myslela, že pomůže, když o nevěře podváděné řekne, ale dopadlo to jinak. Strhla se hádka, kamarádce druhá začala nadávat, křičela na ni, že lže, si to vymyslela a chce ji zničit. A pak přestala komunikovat. Nechci, aby se to samé stalo i nám,“ svěřuje se Diana.

Ani mlčet se nemusí vyplatit, zvláště pokud je hlavním důvodem obava, abyste vy nebyla ta špatná. Pokud totiž vše praskne a ona zjistí, že jste o všem věděla, aniž byste jí to řekla, může vám ztropit pořádnou scénu a naštvat se. „Bojím se, že pak uslyším, že je to moje vina, že kdybych jí to řekla hned, mohla vztah ještě zachránit nebo alespoň odejít s hlavou vztyčenou. Co mám teď dělat,“ ptá se Diana. Správně se rozhodnout je tedy pořádný oříšek. Záleží jen na vás a na povaze vaší kamarádky. Mlčení je někdy lepší, ale záleží na konkrétní situaci.

Mohlo by vás zajímat: Desatero spokojeného vztahu

Rada psychologa:

Jak nejlépe říct kamarádce, že ji partner podvádí:

  • Mezi čtyřma očima. Důležité je správné načasování. To, že ji partner podvádí, by se měla dozvědět v klidu a beze svědků. Jinak by reakce mohla být ještě horší. Mohla by se cítit ponížená, kdyby u vašeho rozhovoru byli svědci.
  • Diplomaticky. Zkuste ji na to nenápadně navést. Ať si sama ověří, co dělal její partner a jeho kolegyně tehdy a tehdy. Nebyli totiž v práci, ale v baru a u ní v bytě. Naveďte ji nenápadně, kde a na co se ptát. Lepší bude, když na vše přijde sama, než když na ni vybalíte, že si to partner s kolegyní rozdávají každý čtvrtek místo bowlingu.
  • Nepoučujte ji a dejte jí čas. Pokud se rozhodnete jí nepříjemnou novinu říct, udělejte to citlivě. Nepoučujte ji, jak byste se v té situaci zachovala vy, nechejte ji, ať vše promyslí sama. Názor řekněte jen, když se na něj zeptá. Dejte jí čas, aby si vše ověřila a se zprávou se vyrovnala.
  • Podpořte ji. Pokud jí vše řeknete, ujistěte ji, že se pokusíte ve všem maximálně pomoct. Může vám kdykoli zavolat a vy ji vyslechnete. Jste její kamarádka, a tak jste tu pro ni kdykoli. Na své trápení není sama.