I když si Češi nejvíc oblíbili Kronplatz (Plan de Corones) a Sellu Rondu, pro menší děti nejsou tato rozlehlá střediska právě nejvhodnější. Mnohem klidnější a přehlednější je pro ně region Hochpustertal (Alta Pusteria).

Na úpatí hory Helm (Monte Elmo) blízko hranice u vesničky Vierschach (Versciaco) najdeme sjezdovky různé obtížnosti, z nichž si každý vybere tu svou.

Tato lyžařská oblast je propojena i s dalšími sjezdovkami na Rotwand (Croda Rossa). Nahoře vás přivítá rodinka obřích sněhuláků, u nichž se můžete na památku nechat zvěčnit s ratolestmi, i když nemáte po ruce fotoaparát. Snímky se ukládají rovnou na internet.

Chůvy připraveny

Jestliže máte strach, aby se někdo z vás ve spleti vleků, lanovek a sjezdovek neztratil, vyrazte skibusem do střediska Haunold: jsou zde kratší tratě, více či méně náročné a navíc jako vždy perfektně upravené.

Výhoda je, že v těchto krásných přírodních scenériích lze využít síť rodinných hotelů a statků, které se na dětskou klientelu přímo specializují. O menší se starají kvalifikované chůvy, starší se můžou účastnit organizovaných akcí, takže rodiče mají víc času na svůj aktivní odpočinek.

Areál Dolomiti Superski nabízí dětem do osmi let lyžování zcela zdarma při zakoupení permanentky pro dospělého. I když ubytování v hotelu představuje veškeré pohodlí, někdo dá přednost agroturistice na statku, což je levnější a pro děti atraktivnější, protože poznají život lidí v horách.

Můžete tu ochutnat místní jídla, která si sami připravíte, věnovat se rukodělné práci nebo pomáhat při krmení domácích zvířat.

Zeměpisné údaje

  • Název: Jižní Tyrolsko
  • Hlavní město: Bolzano (100 560 obyvatel) leží zhruba 120 km jižně od Innsbrucku, 160 km severně od Verony a 650 km od Prahy
  • Rozloha: 7 400 km2
  • Počet obyvatel: 503 434
  • Turistická atrakce: V Archeologickém muzeu v Bolzanu se nachází Ötzi, 5 300 let stará mumie nalezená roku 1991 v Ötztalských Alpách. V kostelíku St. Proculus u vesnice Naturns (Naturno) jsou nejstarší fresky v německy mluvící oblasti. Z Bolzana jezdí nejstarší lanovka na světě (postavena roku 1908)