Nedá se z toho nic vymodelovat, je to mazlavé a odporně slizké. Přesto jde o hitovku, která dočista vytlačila ještě nedávno oblíbený fidget spinner. Nesuďme ale zábavu našich dětí tak přísně - pamatujete na matlakouli? Ta byla snad ještě horší než sliz, protože zanechávala mastné fleky na stěnách. A pokud naše ratolesti po sobě slizem nehážou, ale jen ho různě tahají a radují se z něho, není důvod, proč jim nepomoci s jeho domácí výrobou.

Dříve se sliz vyráběl s pomocí boraxu, ale protože jde o látku, která může mít toxické účinky a ohrozit zejména děti, zkusíme to bez něho.

1. Sliz z kondicionéru a kukuřičného škrobu

Jde o nejjednodušší a asi i nejlevnější postup, kdy promícháte kukuřičný škrob a vlasový kondicionér v poměru 2:1. Pro obarvení přidejte pár kapek potravinářského barviva.

2. Sliz z tekutého lepidla

Budete potřebovat: 100mm tekutého lepidla, 1/2 lžíce jedlé sody, 1 lžíci roztoku na kontaktní čočky, potravinářské barvivo, případně třpytky

Postup: Lepidlo vymačkejte do misky a promíchejte s jedlou sodou. Přidejte kapku potravinářského barviva a opět dobře promíchejte. Nakonec přilijte roztok na kontaktní čočky. Sliz se bude zpočátku lepit, ale jak ho budete hníst v rukou, postupně se z něj vytvoří hladká koule. Tu můžete na závěr dozdobit třpytkami.

Tip: Sliz bude na dotyk sametovější, pokud do něj vmícháte bobeček pěny na holení.

3. Sliz ze šamponu a zubní pasty

Šampon může být klidně ten nejlevnější, ale měl by mít hustou konzistenci. Na výrobu slizu ho budeme potřebovat asi 2 lžíce. V misce k němu přidáme 1/2 lžíce zubní pasty a mícháme párátkem nejméně 1 minutu. Podle libosti nakapeme potravinářské barvivo, opět promícháme a uložíme na hodinu do mrazáku. Zmrzlou hmotu prohněteme v dlaních, až je opět měkká a podajná.