Snad každé dítě sní o tom, že prázdniny budou plné zážitků a dobrodružství. Vždyť kdy jindy by si mělo pořádně užívat zábavy a her, když ne v létě! Nemusí chodit do školy, dělat domácí úkoly a přitom se ještě učit na klavír nebo šprtat anglická slovíčka. Asi neexistuje dítě, které by se netěšilo na dva měsíce volna. A na druhé straně asi neexistuje rodič, který by si nedělal hlavu s tím, jak svou ratolest přes léto zabavit.

Prarodiče a další příbuzní

První alternativa je poslat dítka na pár dní k prarodičům. Není to špatný nápad, vždyť i babička s dědou si chtějí během léta svá vnoučata užít. Žijí-li vaši rodiče na venkově, tím lépe – děti aspoň zmizí z hluku, smogu a špíny většího města do klidnějšího a zdravějšího prostředí.
Mají-li potomstvo vaši sourozenci, zkuste se s nimi domluvit a vezměte na týden jejich děti k sobě. Oni pak na oplátku zabaví a pohlídají vaše dítka.
Pokud jste rozvedení, dohodněte se se svým ex-partnerem, jak vaši potomci stráví léto. Půlku prázdnin je můžete mít na starosti třeba vy, další polovinu váš „ex“. Nenechávejte všechno na svých bedrech.
Nemáte-li v příbuzenstvu nikoho, kdo by se o dítě přes léto postaral, můžete se domluvit s kamarádkami a děti si v době dovolené pohlídat navzájem.

Paní na hlídání

Když nefungují prarodiče ani jiní příbuzní, můžete se zamyslet nad možností, která je vhodná hlavně pro menší děti: najmout si chůvu, tedy profesionální pečovatelku. Nejlépe přes nějakou ověřenou agenturu, se kterou už má někdo ve vašem okolí pozitivní zkušenost. Rozhodně se držte hesla „Důvěřuj, ale prověřuj!“. Cena hlídání začíná zhruba na stokoruně za hodinu. Ovšem odvíjí se od toho, zda chůva hlídá dítě pravidelně, dlouhodobě, nebo jen nárazově, zda celý den nebo jen dopoledne, o víkendech a svátcích, jestli používá cizí jazyk, kolik hlídá dětí... Paušál za 24 hodinovou péči od pondělí do pátku vás může přijít na 1400 Kč za den. Jestliže bydlíte v Praze, vyjde vás to na 1800 Kč/den, ale také kupříkladu na 2400 Kč/den i více. Záleží na podmínkách „hlídací“ agentury. Nestojíte-li o agenturu, můžete se poohlédnout po paní na hlídání na internetu, třeba na www.hlidarna.cz. Je možné, že se vám podaří usmlouvat výhodnou cenu.

Tábory klasické i denní

Děti jezdí na tábory velmi rády. Nemusí poslouchat rodiče, užijí si zábavu a jsou se svými vrstevníky. V Česku nabízí tábory velké množství organizací. Jejich zaměření je velmi pestré – dítě si může užívat na táboře sportovním, jezdeckém, archeologickém, skautském, jazykovém, indiánském, pohádkovém… Tábory jsou odstupňované i věkově.

Bojíte-li se poslat svého potomka s cizími lidmi, nebo ho jen prostě chcete mít každý večer doma, vyzkoušejte denní (příměstský) tábor, který funguje na bázi školky. Ráno dítko odvedete na tzv. sběrné místo a po práci zase vyzvednete. Děti se baví, ale i vzdělávají, chodí na krátké výlety. Výhodou denních táborů je minimální stres pro děti i rodiče. Dítka netrpí delším odloučením od rodiny, bonusem pro rodiče je vědomí, že se mohou naplno věnovat svým povinnostem a přitom je o dítě postaráno. Samozřejmě hodně pomáhá, když dítě nepřichází do úplně neznámého prostředí samo, ale je v turnusu s nějakými kamarády (ze školy, ze sousedství) či s příbuznými.

Orientační ceny denních táborů:

Brno, jazykový – 3000 Kč/5 dní,
Olomouc, s koňmi – 2500 Kč/5 dní
Plzeň, pohádkový – 1100 Kč/5 dní
Ostrava, cyklistický – 1850 Kč/5 dní
Prostějov, sportovní – 950 Kč/5 dní
Praha, dobrodružný a sportovní – 200 Kč /1 den

Jazykový pobyt

Záleží vám na vzdělání vašich dítek? Nabízí se možnost zahraničních jazykových pobytů. Trvají od dvou týdnů do dvou měsíců a vybrat si můžete z mnoha zemí. Nejsou to ovšem zrovna nejlevnější záležitosti. Určitě si dejte pozor, přes jakou agenturu své dítě posíláte.

Organizované volnočasové aktivity

Na rozdíl od běžných táborů se tyto kroužky konají v místě bydliště a jsou specificky zaměřené (např. výtvarné, zoologické, sportovní…). Pokud není doprava na místo moc složitá a vám se podařilo natrefit na aktivitu, která dítě zajímá, je to další dobrá volba. Takoví malí sportovci budou určitě nadšení, že mohou trénovat i o prázdninách.
V nabídce blízkého centra volného času nebo Domu dětí a mládeže si určitě vyberete. Na internetu existuje přímo sekce s názvem Domy dětí a mládeže. Také se můžete podívat na odkazy www.crdm.cz, www.adam.cz nebo www.volnycaspraha.cz.

Školky v krizi

Máte menší děti a chcete je zapsat do letní školky? Moc vás nepotěšíme. Počet školek v Česku se velmi zredukoval a přes léto jich funguje v tzv. sdruženém provozu jen omezený počet. Navíc zájem rodičů je veliký, takže přihlásit dítě k prázdninové docházce je skutečně problém. Větší města situaci jakž takž zvládají, na venkově je situace opačná. Obecní zřizovatelé často nemají vůli situaci na venkově řešit a školkám pomoci.
Na internetu byste měli najít informace o letním provozu školek na webu jejich zřizovatele (v Praze na stránkách příslušných městských částí).
Další možností jsou soukromá zařízení pro malé skupinky dětí, zakládaná zkušenými chůvami, často se zdravotnickým vzděláním. Vychází vstříc potřebám rodičů co do otevírací doby či počtu hodin hlídání; odpadá i nutnost přihlášení k pravidelné docházce (nepřijdete tedy o rodičovský příspěvek). Jedním z takových zařízení je například baby hotýlek Hvězdičkov v Čisovicích u Mníšku pod Brdy.

A jak zvládá dítka, léto a práci redakce Vlasty?

Simona Sedláčková,
redaktorka stylu

Se staršími dětmi (17 a 19 let) jsem v jejich dětství s letním hlídáním problémy neměla. Byla jsem s nimi totiž celé léto na chalupě svých rodičů. Mohla jsem si to tehdy dovolit, nechodila jsem do práce. Prázdniny musím řešit až teď, u třetího dítěte (6 let). V červenci většinou jezdíme na rodinnou dovolenou, pak se o něho dva týdny postará dcera a srpen stráví s babičkou na chalupě, společně se svými dvěma bratranci.

Klára Michalová,
redaktorka módy

Mám to štěstí, že si mohu práci částečně přizpůsobit, takže se snažím před prázdninami co největší objem práce „nadělat“ a pak už jen vybírám dovolenou podle možnosti připojení na internet. Také máme dobře fungující babičky, což je zvlášť v době prázdnin neocenitelné. S mužem praktikujeme letní střídavou péči a společnou dovolenou plánujeme až na podzim.

Jana Divišová,
redaktorka publicistiky

Prázdniny nebyly takový problém, dokud synové (7 a 9 let) chodili do školky. Stačilo pohlídat si termíny a včas kluky přihlásit do prázdninových školek. Loni byli kluci na táboře a mladší z nich na fotbalovém soustředění, dvakrát jsme měli dovolenou spolu a zbytek pomohli dohlídat můj přítel a chůva. Při výběru táborů spoléhám na dobré reference a teď už i na zážitky kluků. Letos znovu pojedou s Domem dětí a mládeže v Mladé Boleslavi na „základnu“ do Bezdědic.

Zdena Lacková,
redaktorka zdraví

Nemám už manžela ani babičku, takže péče je jen na mně. S výjimkou týdenního tábora naší farnosti, kde bude zdravotnice, nemám zatím pro osmiletou Alžbětku, která potřebuje pravidelně píchat inzulín, žádné letní hlídání. Možná zkusím příměstský tábor, kam je možné dávat dítě i jen na půl dne. A třeba mi občas na den dva vypomohou kamarádky, zdravotní sestřičky, které se nebojí použít inzulínová pera.

Lucie Průchová,
fotoeditorka

Moje dcera (15 let) nikdy do žádných „zařízení“ nechtěla a já ji nenutila. Řešili jsme to tak, že jsme se v péči střídali i s babičkou a mojí maminkou, které bydlely v jednom domě. Na ty dva měsíce prázdnin jsme se přesunuli k mým rodičům. Tam byla Nikča přes den s nimi a po práci jsme se tam sešli všichni. Taky jsme se některé dny střídali s manželem a byli s ní doma.